Rist soosaarel meenutab noorte meeste viimast võitlust

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Rist Soosaare rabas tähistab Aimla metsavendade punkrikohta. 1955. aasta 21. septembril hukkus seal üksinda Nõukogude vägede vastu lahingut löönud Kaljo-Harri Nero. 
Rist Soosaare rabas tähistab Aimla metsavendade punkrikohta. 1955. aasta 21. septembril hukkus seal üksinda Nõukogude vägede vastu lahingut löönud Kaljo-Harri Nero. Foto: Urmas Kuusik

Veerand sajandi eest jõudis Põltsamaa gümnaasiumi tööõpetuse õpetaja ja magistrikraadiga politoloog Urmas Kuusik ühel oma järjekordsel rännakul Soosaare rabas turbasaarele. Siin-seal vedelenud roostes kiivrid ja muud lahingujäljed andsid tunnistust seal kunagi aset leidnud vihasest võitlusest metsavendade ja Nõukogude sõjaväelaste vahel.

See sünge leid praeguse Põhja-Sakala valla aladel asuval rabasaarel tekitas Kuusikus (pildil) sügavat huvi ning ta asus arhiivimaterjalidele ja kohalike elanike mälestustele toetudes uurima, mis seal rabas aastakümnete eest täpsemalt juhtus.

Üsna pea sai selgeks, et andmeid on vähe ja need vähesedki on segased. Rahva seas levinud juttude järgi löönud 1955. aasta sügisel rabas lahingut grupp metsavendi ja terve Nõukogude väeosa. Võitlus olnud kestnud terve päeva ning väidetavalt oli metsavendi rünnatud ka lennukitelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles