Eetrisse jõuab pärnakate verivärske raadiokuuldemäng

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Kui tavaliselt salvestatakse kuuldemängud ette, siis teist korda Raadioteatri ajaloos võetakse ette julge samm esitada kogu kuuldemäng otse-eetris.
Kui tavaliselt salvestatakse kuuldemängud ette, siis teist korda Raadioteatri ajaloos võetakse ette julge samm esitada kogu kuuldemäng otse-eetris. Foto: Anna Aurelia Minev/ERR

Raadioteatris esietendub täna otseülekandena pärnakate Ott Kiluski ja Kaili Viidase koguperekuuldemäng, kus kõiki helisid loovad reaalajas neli näitlejat: Pääru Oja, Kaia Skoblov, Robert Annus ja Veiko Tubin. Muusikagi ei tule lindilt. Kui õige hetk käes, hakkab kohapeal laulma Tallinna poistekoor Lydia Rahula juhatusel.

Kui tavaliselt salvestatakse kuuldemängu jupiti, lõigatakse, töödeldakse ja erihelisid saab vajadusel kinni püüda kusagil mujal, siis siin tuleb kõik helid tekitada reaalajas. Näitlejate haardeulatuses on hunnik esemeid ja kogu stuudio on kaetud mikrofonidega.

“On vaja luua ruumiline helimaailm, et kuulaja tunneks, mis toimub lähedal, mis õues, kes omavahel koos räägivad ja kes on samal ajal kusagil hoopis teises kohas. Kogu selle ruumi loomine helide abiga on väga suur ülesanne. See nõuab näitlejailt ülitäpset tehnilist oskust ja keskendumist, psühholoogilist valmisolekut, kohalolu,” selgitas lavastaja Viidas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles