Eestis on enamik kirikuid kindlustamata (1)

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinna kirikud
Tallinna vanalinna kirikud Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) oma kirikuhooneid ise ei kindlusta, see otsustusõigus on jäetud kogudustele ja nii on enamik kirikuid kindlustamata, kuna kogudustel raha napib.

Et aga kogudustel raha napib, on enamik kirikuid kindlustamata, see-eest kõik Eestis tegutsevad Moskva Patriarhaadile alluvad vene õigeusu kirikud on kindlustatud, kuna see nõue oli Eesti riigi tingimuseks Moskva kirikule varade üleandmisel, vahendas «Aktuaalne kaamera».

Eesti kõige vanemad ja väärtuslikumad hooned lisaks Tallinna vanalinnale on just keskaegsed kirikud, mida jagub pea igasse valda, kuid EELK ei oska öelda, kas on mõni neist ka kindlustatud, luteri kirikud kuuluvad kogudustele, kes võivad ise otsustada, kas peavad võimalikuks ja vajalikuks oma hoone koos varadega kindlustada, ent neil napib vahendeid elektriarvete ära maksmiseks.

Ka Eestis on kirikupõlenguid aeg-ajalt ette tulnud, näiteks 2002. aastal põles Tallinnas Pühavaimu kiriku torn, mis süttis samuti remonttööde käigus, kuid ka 17 aastat hiljem ei ole Pühavaimu kirik kindlustatud, ent kirikud täidavad operatiivplaane päästjatele, mille järgi nad teavad, mida hoonest esimesena välja kanda ning päästeamet käib kirikute kohustuse täitmist ka kontrollimas.

Tallinna Toomkirikus on ligi 500 muinsusväärtuslikku eset, alates altarist ja orelist ning lõpetades perekonnavappidega. Õpetaja Arho Tuhkru nimetab neid kõiki hindamatuteks: «Me räägime siin ikkagi tegelikult kolossaalselt suurtest summadest. Arvestades taastamisväärtust ja seda varade kogumaksumust, siis kuidagimoodi ei ole võimalik nagu kogudusel endal seda koormatist enda peale võtta ja eks see on teema, mida saab kõnelda ja tuleks kõnelda nii omavalitsustega, riigi, muinsuskaitsega.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles