Ülikooli peahoone lugu. Idealiseerivalt ja ausalt

Kaspar Koort
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
J. W. Krause peahoone otsaviilu ja sammaste joonis. Rahvusarhiiv
J. W. Krause peahoone otsaviilu ja sammaste joonis. Rahvusarhiiv Foto: Margus Ansu

Kahesaja kümne aasta eest, 1809. aasta 3. juulil avati aktusega Tartu ülikooli peahoone. Sellest ajast saadik on Johann Wilhelm Krause projekti järgi endise Maarja kiriku varemeile ehitatud kuue sambaga hoone olnud üks Tartu sümboleid, millest on inspiratsiooni ammutanud paljud nii Eesti kui välismaa kunstnikud.

Kunstiajaloolase Kristiina Tiidebergi kinnitusel on ülikooli peahoone kindlasti üks enim kunstis kujutatud Tartu hooneid. Eriti ohtralt leidub peahooneteemalist graafikat, juba 19. sajandi esimesest poolest, autoreiks enamasti baltisaksa kunstnikud. Tähistamaks eestikeelse rahvusülikooli sajandat aastapäeva, avatakse täna TÜ kunstimuuseumis peahoonele pühendatud kunsti näitus. Üksnes peahoone lugu kõnelevat näitust varem tehtud ei olegi, märkis Tiideberg, kes on koos Ingrid Sahkiga ka näituse kuraatorid.

1821. aastast pärinev A. P. Klara gravüür on üks esimesi teadaolevaid peahoone kujutisi. Eesti ajaloomuuseum
1821. aastast pärinev A. P. Klara gravüür on üks esimesi teadaolevaid peahoone kujutisi. Eesti ajaloomuuseum Foto: Margus Ansu
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles