Operaatorist meikarini: Millist palka teenivad Hollywoodi filmide peal töötavad eri ametite spetsid?

Spekter
Copy
«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted
«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted Foto: SCANPIX

See, et Hollywoodi suurimad nimed oma rollide eest miljoneid teenivad, pole kellelegi saladus. Aga kui palju teenivad kõik need teised inimesed, kelle nimed filmi lõputiitrites vaid korraks heleda triibuna üle ekraani lupsavad? 

Summad on väljendatud USA dollarites ligikaudse keskmise aastateenistusena eri projektide pealt.

Näitleja: $50 000

Näitlejate palgad on mõistagi väga erinevad, sõltuvalt sellest, kas mängida indie-filmis, seriaalis, reklaamis või suures stuudiofilmis ning millises rollis, ent umbes sellise summaga saaks arvestada keskmine professionaalne näitleja. Tõenäosus suureks nimeks saada on Hollywoodis kaduvväike, ent see ei takista tuhandetel näitlejahakatistel iga-aastaselt õnne proovimast ning oma läbilöögihetkele lootmast. Selleks aga, et häid rolle saada, tuleb koguda kogemusi ja kontakte ning vajadusel graafiku alusel kohvikus tööl käia, et ots-otsaga kokku tulla. Kui õnnestub läbi lüüa, võib teenistus olla rolli pealt juba näitlejate liidu hinnakirja kohane ehk umbes 70 000 filmi pealt, nagu õuduka «See» lapsnäitlejad. Järgmine tase on kuskil 150-200 000 juures, aga see eeldab juba päris tugevat nime. Sealt edasi aga – sky is the limit.

Loomnäitleja: $7500

Keskmine kass või koer teenib Hollywoodi filmivõttel 400 dollarit päevas. Aasta peale kokku toob see aktiivsemale loomnäitlejale korraliku teenistuse.

Lokatsioonimänedžer (location manager): $50 000

Võttepaikade eest vastutamise töö nõuab tugevat närvi ja suurt stressitaluvust, pluss kuldseid läbirääkimisoskusi. 

Dekoraator (set decorator): $60 000

Kunstiliselt väljakutseid pakkuv ja huvitav töö, kus tuleb võtete jaoks välja ajada mida iganes režissöör ja kunstnik ette näevad: ajastutruudest detailidest kuni õiget värvi kassini välja. Teistpidi on tegu aga ka suhteliselt vähest väljaõpet nõudva tööga, mis tähendab, et väiksemates filmides võib sama tööd teha ka paarisaja dollari eest päevas.

Key Grip: $80 000 

Vastutab kõikide võtteplatsi kaamerarelsside ja valgustuselementide ülesehituse ja töökorra eest. Gildi parimate teenistused ulatuvad siiski ka kõrgemale, julgelt üle 100 000 aastas.

Peavalgustaja (gaffer): $50 000

Vastutab võtteplatsil valgustuse eest.

Monteerija (film editor): $75,000

Film valmib viimaks alati montaažis, kus tulevad välja ka kõik filmimisel tehtud vead. Hea monteerija oskab aga ka õnnetust olukorrast stiilse lahendusega väljuda. Sageli on režissööridel oma n-ö ihumonteerijad, kellega võtteperioodi lõpus kuude kaupa montaažis istutakse ja filmi kokku pannakse. 

«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted
«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted Foto: Scanpix

Režissöör: $110 000

Kogu filmi vaimne juht ning loovhing, kelle kätes on kogu filmi sisuline vastutus. Kui õnnestub jalg suure stuudio ukse vahele saada, siis võib algaja režisöör arvestada aga juba oma 500 000-dollarilise teenistusega.

Produtsent: $67 000

Iga filmi tegelik boss, kes loob eelarved, teeb lepingud ja kes tegelikult lõpuks saba ja sarvedega vastutab, et film ka valmis saab ning õnnestub. Kui õnnestub saada endale aga juba mõne suurema stuudio produtsendikoht, kerkib ka teenistus: esmakordne produtsent võib filmi pealt teenida juba 250 000 dollarit, keskmine kogenud produtsent aga juba 750 000 ning staarprodutsendid teenivad juba ettemaksuna paar miljonit, pluss boonused kassaedu pealt.

Stsenarist: $70 000

Üldiselt stsenarist võtetega kokku ei puutu, kui just lavastaja pole sama isik – kogu töö tuleb ära teha omaette nokitsedes, mõnel juhul aga koos režissööriga seda kohandades. 70 000 dollarit on, kusjuures, tööstuses originaalstsenaariumi eest ligikaudne miinumum – tipptegijad mõistagi teenivad rohkem.

Asjaajaja (runner): $200 päevas

Keegi, kes on kogu aeg olemas, kui midagi peaks vaja olema – olgu see siis kohv või värviline traat.

Faktitoimetaja (programme researcher): $27 000

Keegi, kes kontrollib, et tekstides esitatavad faktid oleksid õiged.

Juuksur: $30 000

Sõltuvalt filmi keerukusest tuleb juuksuril pidevalt juures olla ja jälgida, et näitlejate juuksed stseenist-stseeni ei muutuks. 

Grimeerija / meigikunstnik: $75 000

Mõne filmi puhul võib grimmi tegemine olla vägagi väljakutseterohke: sageli tuleb näitlejatele terve tööpäeva jagu grimmi teha, enne kui nad kaamera ette saab lasta. Küll aga on siingi tase väga kõikuv: teenida võib 25 dollarit tunnist ja võib ka üle 100 000 dollari aastas.

Näitlejate valija (casting director): $60,900

Olenevalt projektist võib casting olla võtmetähtsusega – eriti kui filmis lööb kaasa palju inimesi või otsitakse väga spetsiifilisi näitlejaid.

Kostümeerija: $7500

Sõltuvalt filmi sisust ja kunstilistest ambitsioonidest võib töötasu siin kõikuda äärmusest äärmuseni, sõltuvalt kujutatavast ajastust, kostüümide keerukusest ning näitlejate hulgast.

«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted
«Star Wars: Skywalkeri tõus» võtted Foto: Scanpix

Produktsioonidisainer: $90 000  

Vastutab kunstiosakonna eest ning filmi visuaalse poole eest tervikuna (v.a see, mida teeb kaamerasilm): värvipalett, võtteplatside ja näitlejate välimus, valgus jne Peamise töö teeb ära planeerimise faasis, garanteerimaks, et lavastaja visioon viiakse ellu viimsete üksikasjadeni.

Helikunstnik (sound designer): $50 000

Kõikide filmis kuuldavate helide boss, kes lõpptöötluses helindab kõik filmi kuuldavad elemendid tervikuks. Sageli saavad töötada eri projektidega paralleelselt.

Visuaalefektide kunstnik (VFX artist): $70 000

Tänapäevaste filmide puhul sageli väga oluline amet, sõltuvalt filmi keerukuse tasemest ning loodavate visuaalefektide ulatusest.

Operaator (cinematographer): $64 000

Operaator on võttegrupi üks olulisemaid isikuid, kelle tasu puhul lähevad arvesse nii loomingulised kui ka tehnilised oskused ning muidugi suutlikkus režissööriga koostööd teha. Sageli on koostöö väga isiklik ning kaasatus filmi loomisesse algab juba planeerimise faasist. Suurema stuudiofilmi (üle $80-miljonilise eelarvega) puhul võib hea ja kogenud operaator teenida kuni $20 000 nädalas. Väiksemate filmide peal $2000 – $5000 nädalas, teleprojektide puhul $5000 – $8000.

Publitsist: $70 000

Suuremate PR-firmade kõvemad tegijad võivad teenida stuudiote ja näitlejate promomise pealt kuni 400 000 dollarit aastas, esitades igakuiseid arveid. Keskmine tegija – nii 5-7 aastase kogemusega – saab 100-150 000 dollarit aastas. Assistendid, kes esilinastuste punastel vaipadel siiberdavad, teenivad kuskil 30 000 dollarit aastas. 

Kaskadöör: $50 000 – $1 miljon

Äärmiselt erinevate tasudega on kaskadöörid, kuna siin sõltub tohutult palju sellest, kui suurt riski nad kannavad ning kui kogenud nad on. Hollywood kohtuasju ei armasta, seega eelistatakse pigem palju maksta ja usaldada tuntud tegijaid, sealt ka hinnad. Ühingu miinimumhind kaskadööritööle on umbes 900 dollarit päevas.

Allikad: The Hollywood Reporter (2017), The Hollywood Reporter (2014), Career Addict (2019), CareersInFilm

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles