Esietendub lavastus Gustav Ernesaksast

Kultuuritoimetus
Copy
Gustav Ernesaks on öelnud, et seda, kas üks või teine laul inimeste südametesse püsima jääb, ei tea kunagi ette. «Mu isamaa on minu arm» on jäänud kindlasti.
Gustav Ernesaks on öelnud, et seda, kas üks või teine laul inimeste südametesse püsima jääb, ei tea kunagi ette. «Mu isamaa on minu arm» on jäänud kindlasti. Foto: Ants Nilson

14. juunil esietendub Noblessneris Veiko Tubina ja Andra Teede ühistööna valminud lavastus «Hakkame, mehed, minema». Gustav Ernesaksast rääkiva lavastuse peaosas on Gert Raudsep, kõrvalrollides Kait Kall.

Näidendi autor Andra Teede: «Ernesaksa surmast on möödas üle kahekümne aasta ja tema legendi mäletades kipume unustama, et tähtsa isiku sees oli ka lihtsalt mees. Spordihuviline, huumorisoonega, sõnaosav, sarmikas, palju suurepäraseid seiklusi läbi elanud tõeline lauluarmastaja. «Hakkame, mehed, minema» vaatlebki inimest taktikepi taga ja proovib vastata küsimusele, mida me peaksime teadma oma lauluisast.»

Lavastaja Veiko Tubin ütleb, et Gustav Ernesaksa lugu räägib lisaks kõigele muule eestluse püsimajäämisest ja laulu võimust. «See on harukordne võimalus vaadata Eesti ühe suurkuju ellu nii mälestuste kui ka koorimuusika kaudu. Nii nagu Ernesaks lõi pärast sõda noorusest pakatava RAMi koori, on lavastuse läbivaks teljeks Rahvusooper Estonia poiste- ja noormeestekoor, kes Hirvo Surva dirigeerimisel põimib lavastusse laulutaadi loomingu ja aitab mõtestada Ernesaksa läbi muusika. See teatriõhtu on sõnaline, muusikaline ja visuaalne rännak, kus kohtuvad erinevad ajad, tegelased ning laulutaadi tuntud helilooming.»

Lavastuse produtseerib Eesti Päevaleht. «Eesti saab ja peab olema uhke oma suurkujude üle. Meil on neid palju ja nooremate põlvkondade kohus on mäletada, mälestada ja jäädvustada inimesi, kelle elul ja tööl on suur roll meie rahva kujunemisel. Üheks selliseks meheks on kindlasti Gustav Ernesaks. Tema saatus sõltus sõjast, sõjaga kaasnevatest tragöödiatest ja hiljem kujunenud paratamatusest. Sellest hoolimata suutis ta helilooja ning dirigendina säilitada kultuuriruumi, mille hävitas sõda,» lausub Urmo Soonvald Eesti Päevalehest.

«Hakkame, mehed, minema»

  • Autor: Andra Teede
  • Lavastaja: Veiko Tubin
  • Esietendus 14. juunil 2019 Noblessneris Tallinn Shipyardis (Allveelaeva 4)
  • Kunstnik Marion Undusk, valguskunstnik Priidu Adlas
  • Peaosas Gert Raudsep, kõrvalrollides Kait Kall
  • Laval Rahvusooper Estonia poiste- ja noormeestekoor (dirigent Hirvo Surva)
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles