Kulle Raig: soomlaste kollektiivne punahullus (5)

Neeme Raud
, ajakirjanik
Copy
Kulle Raig.
Kulle Raig. Foto: / Albert Truuväärt/Scanpix/
  • Suur sõprus Soome ja Nõukogude Liidu vahel tekkis pärast Jätkusõja lõppu
  • Jätkusõja lõpetanud rahuleping kahe riigi vahel kirjutati alla septembris 1944
  • 1945. aasta jaanuaris oli Punaarmee enam kui 200 liikmeline koor Helsinkis
  • Sama aasta sügisel läks Soome ametlik delegatsioon juba Moskvasse

«See tähendas, et verivaenlasest pidi väga järsku saama suuri sõber ja selle nimel hakati siis tööd tegema kõikides võimalikes vormides,» rääkis Kulle Raig KUKU raadio saatele «Neeme Raud. Siin.» 

«Aga võime ju ette kujutada, missugune trauma see oli Soome ühiskonnale. See oli  traagiline, mis toimus.»

Värvikalt kirjeldab uue sõpruse tekkimist ja tagamaid Soome ajakirjaniku Leena Sharma raamat «Vankumatu sõprus,» mille Kulle Raig otsustas ka eesti keeles välja anda.

Suur sõprus Soome ja Nõukogude Liidu vahel tekkis pärast Jätkusõja lõppu ülikiiresti. Rahuleping NSV Liidu ja Soome vahel kirjutati alla septembris 1944 ja juba 1945. aasta jaanuaris oli Punaarmee ligi 200-liikmeline koor Helsingis  kontserte andmas. Sama aasta sügisel läks Soome ametlik delegatsioon Moskvasse, kus see Kremlis kõige kõrgemal tasemel vastu võeti, kohtuti ka Stalini endaga.

Võib väita, et Soome jaoks oli sedasorti sõprus pragmaatiline ja teadlik valik millele alternatiivi ei nähtud, kui sooviti iseseisva riigina jätkata. Ent see tähendas 40. aastate teisel poolel ka uue olukorra tekitamist: kommunistid tulid vangist välja, punavaadetega Hella Woulijoki, rahvuselt eestlanna, sai YLE juhiks, sõlmiti vastastikune koostöö- ja abistamisleping. 1948. aastal lisati Soome kriminaalkoodeksisse lõik, mis nägi ette karistuse võõrriiki solvavate väljendite kasutamise puhul.

«Hästi, ma arvan, et see pidi nii olema. Aga võime ka ette kujutada, et  otsusel taolist tulihingelist sõprust edendada olid tagajärjed, mida päris ette ei nähtud,» rääkis Raig. «Juhtus see, et pealesurutud välispoliitiline mõttemall muutus ka paljude inimeste mõttemalliks. Raamatu autor Leena Sharma nimetab nähtust kollektiivseks hulluseks. Ma olen temaga nõus. Tegemist ei ole ainulaadse nähtusega. Seda on ajaloo jooksul ette tulnud. Seega on teos ka omamoodi hoiatusraamat, mis peaks panema meid mõtlema, kui ohtlik on inimestega, eriti noortega, manipuleerimine.»

Kulle Raig ütles, et peatükid koogutavast ja silmakirjalikust  sõprusest suure idanaabriga on paljude soomlaste jaoks aeg, mida püütakse  unustada. Aga just seepärast, ja hoiatusena teatud massipsühhoosi eest, otsustas ta raamatu ka eesti keeles avaldada.

Raigi sõnul ei ole «Vankumatu sõprus» siiski üksnes  tõsine ajalooraamat. Selles on nii traagikat kui ka koomikat. Seega, põnev ja samas hariv lugemine just suveajaks.

Intervjuud Kulle Raigiga KUKU raadio saates «Neeme Raud. Siin» saab kuulata SIIT.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles