Galerii: laulupeo tänujumalateenistust toomkiriku varemetes kroonis halo

Raimu Hanson
Copy

Nõnda kui 150 aastat tagasi, käis ka nüüd laulupeo ette mitme vaimulikuga tänujumalateenistus, ainult et mitte praeguse tenniseväljaku kohal nagu aastal 1869, vaid toomkiriku varemetes. Jutluse pidas Tartu praost, Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

Kolga-Jaanist oli Tartusse toodud kantsel, millest pidas omal ajal jutlusi rahvusliku liikumise üks keskseid tegelasi, kirjandus- ja kultuuriloolane Villem Reiman. Toomkiriku varemetesse tõstetud kantslist saja sammu kaugusel asub tema ausammas.

150 aasta tagusest jumalateenistusest andis ülevaate kirjanik, näitleja ja kultuuriloolane Enn Lillemets. Teenistuse muutsid heliliselt värvikamaks Tartu Maarja kirikukoor Lilyan Kaivi dirigeerimisel ning Kose kiriku pasunakoor Kahro Kivilo juhatusel. Maarja koguduse segakoor sõlmis lauluotsa lahti ka esimese üldlaulupeo jumalateenistusel, kus oli osalejaid hinnanguliselt 10 000 - 12 000, nüüd aga 200 - 250.

Halo ja Alo

Mõnedki nüüdsel teenistusel viibijad panid tähele, et taevasse tekkis halo. Päikese ümber kerkis peaaegu poolringi kujuline kaar.

Laulupeo üks lavastajaid Riina Roose andis asjast märku linnapea Urmas Klaasile. Ja ka seal kõrval seisnud helilooja Alo Põldmäele, kes esmalt arvas, et vaikselt poetatud lauses mainiti tema nime. Aga ei, Roose rääkis siiski halost.

Klaas avaldas teel Toomelt raekoja poole arvamust, et selline loodusnähtus jumalateenistuse ajal tähendab midagi erakordselt head.

Täna ja homme

Laulupeo ürituste kavas on täna tasuta sissepääsuga ajastukontserdid mitmes kohas: kell 16 kontsert «1869» laulupeomuuseumi õues, kell 18 «1919» Raadi lennuangaaris ja kell 20 «1969» Tartu ülikooli staadionil. Kell 22 algab Kassitoome orus tantsuetendus «Loodud jääma» ja kell 23 Raadi kalmistul «Väike suurvaimude öömuusika».

Laupäev toob kaasa lauljate-pillimeeste rongkäigu, mis rivistub kell 15.45 kesklinnas. Kell 18 algab laululaval peakontsert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles