Fotograaf Kaupo Kikkas rändas kuulsa eelkäija radadel

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Põhitööna üle maailma muusikuid pildistav Kaupo Kikkas rändas legendaarse fotograafi ja looduskaitsja Ansel Adamsi radadel Ameerika avaratel inimtühjadel maastikel Californiast ja Nevadast New Mexiconi. Kuni temas hakkas klaaruma, kuidas võiks välja näha muusika puuvõrades, liivas ja kaljudes.

Umbes samamoodi nagu Arvo Pärdi muusika paikneb tihti väljaspool ruumi – selles on palju õhku, aga see tühjus on pingestatud.

Sellest, mida võis neis maastikes leida Adams ja mida nägi Kikkas, võib nüüd osa saada Pärnu uue kunsti muuseumis kogu suve avatud fotonäitusel “Ansel”. See on Kikkase austusavaldus oma kaudsele õpetajale.

Adams suri samal ajal, kui Kikkas sündis, ja oli üks esimesi suuri nimesid fotograafias, mis noore eesti mehe maailmapilti teismelisena avardas.

Hiljem on nende teed pidevalt ristunud. Mitte silmast silma, aga Kikkas on läbi käinud paljud rajad, mida mööda Adams omal ajal käis. Ja seda kõige otsesemas mõttes. Need maastikud olid siin planeedil juba 500 miljonit aastat enne esimese inimese saabumist ja jäävad võib-olla pärast sedagi, kui viimane lahkub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles