Galerii: Paavo Järvi kutsus Pärnusse Grammy võitja

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy

Pärnu muusikafestivali neljas päev päädis Paavo Järvi, Eesti Festivaliorkestri (EFO) ja Norra tšellomängija Truls Mørki kontserdiga. Koos norralasega kanti Pärnu kontserdimajas ette Antonin Dvořáki tšellokontsert.

Tipp-plaadifirmade all plaadistav Mørk on üks tänapäeva hinnatumaid tšelliste, kelle tööd ja talenti on tunnustatud nii Grammy, Gramophone'i, Echo Klassiku kui Midemi auhinnaga.

Kontserdil toimus ühtlasi Kristjan Järvi oma isale Neeme Järvile tema 80. sünnipäevaks kirjutatud teose "Korale for 80" uue versiooni esiettekanne. Selle versiooni sai Kristjan Järvi valmis vahetult festivali eel tänavu juunis.

Samuti kanti ette Erkki-Sven Tüüri teos "L'ombra della croce". Kuna Tüür on tänavuse festivali resideeruv helilooja, viibis ta ettekandmise juures ja tuli selle järel rahva ette kummardama.

Peale selle, et tänavuse festivali kontsertidel on kavas palju Tüüri teoseid, on pööratud pilk Eesti muusikutele: nii ava- kui lõppkontserdil on tähelepanu all kodumaised solistid.

"Peame oluliseks, et festival ja orkester jääksid tihedalt Eestiga seotuks. Seetõttu on Eesti Festivaliorkestris üle poole orkestrantidest eestlased, ehkki rahvusvaheliselt on hästi palju huvilisi ja soovijaid, kes hea meelega orkestrisse tuleks," avaldas festivali peakorraldaja Kristjan Hallik. "Seetõttu oleme hoidnud seda joont, et siin oleks Eesti interpreete ja muusikat."

Homsel Järvi akadeemia lõppkontserdil astuvad rahva ette parimad dirigeerimiskursuslased, kes tänavu õppisid Pärnus kolme Järvi ja Leonid Grini juhendatud meistrikursustel.

Pühapäeval päädib festival Ain Angeri (bass) ning Paavo Järvi juhatatava Eesti Festivaliorkestri kontserdiga, kus kantakse ette taas Tüüri ning Modest Mussorgski ja Pjotr Tšaikovski heliloomingut.

Kontserdist tegi otseülekande ka Klassikaraadio ja seda saab järelkuulata SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles