Suri «Blade Runneris» mänginud filmilegend Rutger Hauer

Elu24
Copy
Rutger Hauer 2011. aastal.
Rutger Hauer 2011. aastal. Foto: Reuters/ScanPix

75-aastane Hollandi näitleja Rutger Hauer, kes on mänginud lugematutes filmiklassikaks saanud teostes, suri lühida haiguse tagajärjel.

Esindaja kinnitusel suri Hauer möödunud reedel Hollandis lühida haiguse tagajärjel, vahendab BBC. Näitleja matused toimusid täna, kolmapäeval.

Hauer mängis Ridley Scotti lavastatud 1982. aasta filmiklassikas «Blade Runner» Roy Batty tegelaskuju.

Hauer filmis «Blade Runner».
Hauer filmis «Blade Runner». Foto: Ronald Grant Archive/Scanpix

Haueri karjääri üheks legendaarsemaks hetkeks jääb tema «Blade Runneri» lõpumonoloog, mida filmisõprade seas sageli tsiteeritakse.

Haueri tegelaskuju räägib enne surma, kuidas tema hukuga koos lähevad kaduma kõik momendid, mida ta mäletab... täpselt nagu «pisarad vihmas».

Hollandi veterannäitleja mängis sageli õudusfilmides ja märulites, kus kehastas kurje tegelasi. Filmis «Dracula 3D» mängis ta vampiirikütt Van Helsingit ja minisarjas «Salem's Lot» vampiiri nimega Barlow.

1988. aastal võitis Hauer parima kõrvalosatäitja Kuldgloobuse rolli eest telefilmis «Põgenemine Sobiborist» («Escape from Sobibor»).

1995. aastal sai ta teise Kuldgloobuse nominatsiooni rolli eest telefilmis «Isamaa» («Fatherland»), ent seekord võitu ei tulnud.

Hauer koos Jennifer Jason Leigh'ga filmis «Flesh+Blood», 1985.
Hauer koos Jennifer Jason Leigh'ga filmis «Flesh+Blood», 1985. Foto: Riverside Production/Scanpix

Hauer mängis elu jooksul rohkem kui sajas teoses ning oli aktiivne ka veel viimastel aastatel. Neli Haueri osalusega filmi pole veel isegi ilmavalgust näinud, samuti oli tal pooleli lühisarja «Jõululugu» («A Christmas Carol») filmimine.

Rutger Hauer 1986. aasta filmis «The Hitcher».
Rutger Hauer 1986. aasta filmis «The Hitcher». Foto: imago/United Archives/Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles