Iisraeli rahvusraamatukogu sai kätte puuduvad Kafka käsikirjad

Copy
Iisraeli rahvusraamatukogu kuraator Stefan Litt Franz Kafka visandeid demonstreerimas.
Iisraeli rahvusraamatukogu kuraator Stefan Litt Franz Kafka visandeid demonstreerimas. Foto: EPA/Scanpix

Iisraeli rahvusraamatukogu teatas täna, et sai pärast aastaid väldanud kohtuvaidlusi kätte Prahas sündinud saksakeelse juudi kirjaniku Franz Kafka puuduvad käsikirjad.

Austria sanatooriumis tuberkuloosiga võitlev Kafka palus oma sõbral Max Brodil kõik tema kirjad ja käsikirjad hävitada.

Pärast kirjaniku surma 1924. aastal leidis Brod siiski, et ei suuda sõbra soovi täita ja võttis 1939. aastal natside okupeeritud Tšehhoslovakkiast Tel Avivi põgenedes Kafka paberid kaasa.

Brod avaldas hiljem neist suure osa ning pani aluse Kafka tuntusele ühena 20. sajandi kirjanduse suurkujudest. 

Kui Brod 1968. aastal ise suri, läks lahti tema arhiivi «kafkalik lugu», nagu seda iseloomustab Iisraeli rahvusraamatukogu esindaja Vered Lion-Yerushalmi. 

Arhiiv tükeldati, osa sellest varastati ja pakuti Saksamaal müüa.

Rahvusraamatukogu on näinud 2008. aastast alates vaeva, et arhiiv kokku saada ja Jeruusalemma tuua, ütles direktor David Blumberg kolmapäeval ajakirjanikele. Raamatukogu taotluse aluseks oli Brodi testament.

Protsess võttis aega 11 aastat, kuid jõudis kolmapäeval lõpule.

Saksamaa andis mais Wiesbadeni kohtu otsusega Iisraelile üle tuhandeid dokumente ja käsikirju, mis kümne aasta eest Tel Avivis varastati ja mida hiljem Marbachis Saksa kirjandusarhiivile ja erakollektsionääridele müüa pakuti.

Teine osa arhiivist leiti ühest kassidest kubisevast Tel Avivi korterist külmkapist, ja pangahoidlast.

Viies ja viimane osa kadunud käsikirjadest tulid välja Šveitsi suurima panga UBS seifist ja selle sai Iisraeli rahvusraamatukogu endale Šveitsi kohtu otsusega.

Raamatukogu arhivaar ja kuraator Stefan Litt ütles, et suurema osa materjalist on Brod juba avaldanud, aga ilmumata on veel sõprade endi kirjavahetus ning mitmed Kafka märkmed, päevikud ja mõtisklused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles