Lahkunud on kunstnik Juta Piirlaid

Kultuuritoimetus
Copy
Juta Piirlaid.
Juta Piirlaid. Foto: Erakogu

11. augustil lahkus meie hulgast lahkunud alati rõõmsatujuline, oma vaimsuse ja elukogemusega kaaslasi toetav, loomelennukas kunstnik Juta Piirilaid.

6. jaanuaril 1951 sündinud Juta Piirlaidi kunstnikutee sai alguse Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis, mille ta 1975. aastal lõpetas. Õpitud moeeriala sai rakenduse kombinaadis ARS tiraažiteostajana, kostüümikunstnikuna Vene Draamateatris ja vabakutselise kunstnikuna.

Moeloojanärv leidis väljenduse eelkõige maalitud siidist, trüki- ja eksperimentaalsetes tehnikates kangastest autorikollektsioonides, millega ta alates 1983. aastast esines ülevaate- ja grupinäitusel. Esimene isikunäitus 1985. aastal tõi välja tekstiilimaali ja siiditrüki moekunstiga ühendamise erinevad võimalused. Moekunstnike Ühenduse väljapanekutel olid oodatud Juta eksperimentaalsed vormiotsingud ja kontseptuaalsed installatsioonid. 2011. aastal toimunud isikunäitusel „Pühendus” tõi ta uusloomingu kõrval välja diplomitööks maalitud siidkleidi akvarelselt sulandunud karukellade motiiviga. Selle peenelt väljajoonistunud kroonlehtedega sulgjalt pehme lille ütles ta end inspireerivat ka hilisemas loomingus. Selline tundus ka Juta loomus ja looming – õrnpehmelt kaunis, naiselikult lähedane, elegantselt diskreetne pealetükkiva efektita.

Moeharidusele lisaks lõpetas Juta Tallinna Pedagoogikaülikooli kasvatusteaduste teaduskonna magistriõppe ja Tallinna Ülikooli kultuuriteaduskonna kunstiteraapia täiendõppe. Alates 1992. aastast töötas ta Tallinna Ülikooli Kunstide Instituudi tööõpetuse osakonnas, kus õpetas tarbekunsti ajalugu ning joonistamist, maalimist, disaini, stiiliõpetust ja eksperimentaalseid tekstiilitehnikaid. Õppejõuna korraldas ta üliõpilaste tööde näitusi ning avaldas mitmeid pedagoogikateaduse alaseid publikatsioone. Tema poolt Eesti etnograafia teema teoreetiline lahtimõtestamine on väärtuslik teadmine nii üliõpilastele kui huvilistele.

Jutal jätkus energiat osaleda mitmetes ühiskondlikes organisatsioonides: AVE, Eesti Sinise Risti Liit, Kristlik Ühendus, Eesti Loovteraapiate Ühing. Hingeabi nõuandetelefoni loomise algaastatel kuulus ta ühena esimestest kõnedele vastamise töögruppi ja töötas seal edaspidi konsultandina.

Aastaid väldanud võitlust kurnava haigusega ei reetnud mingil moel Juta alati säravad silmad ja viimaste moenäituste jaoks valminud erksa lahendusega mudelid. Ta lahkus rahuriiki lähedaste poolt hoituna. Leinama jäävad abikaasa Andrus, tütred Esther ja Marja-Tiina ning poeg Mark, ning lapselapsed Leona, Rasmus ja Helin Maria.

Ärasaatmine toimub laupäeval, 17. augustil kell 11.30 Püha Siimeoni ja Naisprohvet Hanna kirikus (Ahtri tn 7) ja kell 13 Metsakalmistul kunstnike kvartalis.

Eesti Moekunstnike Ühendus

Eesti Kunstnike Liit

Eesti Kultuuriministeerium

Eesti Kunstiakadeemia

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles