Tartus tuleb taas linnafestival UIT

Kultuuritoimetus
Copy
Linnafestival Uit vineerist plakat.
Linnafestival Uit vineerist plakat. Foto: Kalev Saar

21.–24. augustil 2019 toimub kuuendat korda linnafestival UIT, kus avastatakse koos külastajatega erinevate kunstivormide ja sündmuste kaudu Tartu linnaruumi – nii selle igapäevasemaid kui ka peidetud või lausa suletud soppe. Tänavu võtab UIT luubi alla vanad putkad ning pargid. Linnaruumis tutvustavad oma loomingut ligi kakskümmend kunstnikku kaheksast riigist.

UIT pakub harukordset võimalust külastada kuut Tartu eri piirkondades asuvat ja nüüdseks juba uinunud putkat või kioski, millest saavad kunstnike abil festivali ajaks omanäolised kunstiteosed. Parke kutsuvad uue pilguga vaatama sinna loodavad installatsioonid, kusjuures üks neist on suunatud lemmikloomadele ja nende omanikele. Teistmoodi pargielamust pakub ka nooremate kui ka vanemate linlaste ühine telkimine Karu pargis.

Festivali programmist leiab aga teisigi sündmusi – seda näiteks nii astronoomia-, teatri-, filmi- kui ka tantsuhuvilistele. Festivali jooksul saab külastada Suurbritanniast kohale lennutatud OSMOt ehk täispuhutavat NASA kosmosekangast valmistatud sfääri, mis imiteerib realistlikku tähistaevast ning kutsub end sõna otseses mõttes välja lülitama, sest membraan blokeerib nii interneti- kui ka telefonilevi. Teatrihuvilised saavad osa võtta neli päeva vältavast kestvuslavastusest ühes Tartu eramus. Tavatut välikino kogemust pakub Jim Jarmuschi “Öö maa peal” kinoseanss Tehase tänava autoremonditöökoja hoovis.

Lisaks toimuvad traditsiooniliselt erinevad linnatuurid, näiteks saab üheskoos teejuhiga külastada hooneid ja kohti, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt ei pääse. Festivali otsad tõmbab kokku Tour d´öö rattatuur ning sellele järgnev tantsupidu Puiestee tänaval asuvas kasutuseta seisvas Tarkoni katlamajas.

Festivalil löövad kaasa kunstnikud, DJd, näitlejad, linnaruumi eksperdid, arhitektid, kunstiajaloolased Eestist, Suurbritanniast, Taanist, USAst, Rootsist, Soomest, Hiinast, Hollandist. Teiste seas tuleb festivalile trikster ja linnakatkestuste looja Brad Downey (USA).

Festivali info ja programmi leiab siit: https://www.uit.ee/

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles