Eesti NSV esikommunisti poeg tõmbab kardina isa eluteelt (40)

Jaanus Piirsalu
, ajakirjanik
Copy
Eduard Käbin Moskva ülikooli pargis.
Eduard Käbin Moskva ülikooli pargis. Foto: Vassili Maksimov

Johannes Käbin juhtis Nõukogude Eestit 28 aastat ehk täpselt sama palju aega, kui on möödas iseseisvuse taastamisest. Tema poeg Eduard on valmistanud Eestis ilmumiseks ette isa mälestused, millest muu hulgas selgub, et lõpuks sai siinne parteiliider külge natsionalisti sildi ning pettus sügavalt kommunismis.

Johannes Käbini tädimehed lasti kui spioonid ja rahvavaenlased maha Stalini suure terrori ajal, tema abikaasa isa võitles Vabadussõjas kommunistide vastu ning vend saadeti Talvesõja järel Gulagi. Käbinite kodus räägiti soome keelt ja vaadati Soome TVd, üldse oli neil Soomes hulk sugulasi, kes käisid perel ka Tallinnas külas. Sellest hoolimata juhtis mees Nõukogude Eesti kommunistlikku parteid lausa 28 aastat, 1950–1978.

Selle aja jooksul jõudis Johannes Käbin kommunismis pettuda ning arvas, et kõige parem oleks Eestil iseseisva riigina. Nii kinnitab intervjuus Arterile 74-aastane Eduard Käbin, kes pani kokku oma isa mälestused, mille olemasolu kohta on aastaid Eestis liikunud hulk spekulatsioone. Tänavu talvel selgus, et mälestused on tõepoolest olemas ning peaksid eesti keeles ilmuma veel sel aastal kirjastuselt Varrak​.

Kommentaarid (40)
Copy
Tagasi üles