Patarei vangla täitub mälestuspäeval tantsukunstiga

Kultuuritoimetus
Copy
Patarei kompleks.
Patarei kompleks. Foto: Mihkel Maripuu

23. ja 24. augusti õhtul viivad muusika ja flamenko Patarei vangla külastajad emotsionaalsele teekonnale läbi Patarei vangla koridoride ja kambrite, kus totalitaarsed režiimid vangistasid süütuid inimesi. Eriüritused «Patarei kambrite kaja» on pühendatud 23. augustile, üleeuroopalisele totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäevale, mis tänavu on ka Balti keti 30. aastapäev, kus inimesed seisid just sellise režiimi kiuste ja vabaduse eest.

Tantsukunsti ja laulude kaudu jutustatakse lugusid valust ning kurbusest, ent ka murdmatust lootusest. «Etteaste näol on tegu justkui sõnatu rituaaliga, millega me mälestame neid, kes on siin kannatanud,» kirjeldab Soomest pärit lavastaja ja kontseptsiooni autor Anna-Mari Laulumaa.

«Patareil on Eesti inimeste jaoks ääretult oluline koht kommunistliku terrori võrdkujuna ning tantsulavastus pakub sümboolselt totalitaarsete režiimide ohvrite mälestuspäeval võimaluse teistsugusel emotsionaalsel tasandil seal vangistatud inimeste lugusid läbi tunnetada, et mäletada ja et sellised kannatused enam kunagi ei korduks,» lisas Lulumaa.

Eriürituste kaaskorraldajaks on Patarei näituseala «Kommunism on vangla» haldaja ja looja Eesti Mälu Instituut.

Tantsulavastuste toimumisajad: 23. augustil kell 18.30, 19.30, 20.30 ja 21.30; 24. augustil kell 18.30, 19.30, 20.30 ja 21.30. Iga etteaste kestab 30 minutit.

Lavastaja ja kontseptsiooni autor: Anna-Mari Laulumaa

Koreograafia: Leena Järvinen

Valgus ja heli: Arto Saarelainen

Tantsijad: Minna Juntunen, Leena Järvinen, Marja Kemppainen, Raisa Pylkkö, Kaisa Raatikainen

Esinejad: Helge-Liis Munter ja Luule Stahl

Laulja: Noora Kuusikko

Partner: Patarei vangla näituseala haldaja Eesti Mälu Instituut

Lauludest kõlavad „Naci en alamo“ (trad) ja „Nana del caballo grande“ (Ricardo Pacon / Frederic Garcia Lorca) ning „Ta lendab mesipuu poole“ (Peep Sarapik) saksofonil Antti Kettuneni esituses.

Üritus ei ole soovitatav alla 12-aastastele lastele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles