Täna heidab Tartule pilgu peale kultuuripealinnade žürii

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
#Tartu2024 maamärk on raeplatsil 19. augustist.
#Tartu2024 maamärk on raeplatsil 19. augustist. Foto: Kristjan Teedema

Eile tutvus Narvaga ja täna heidab oma hindava pilgu Tartule rahvusvaheline ekspertkomisjon ehk žürii, kes on uurinud 2024. aasta Euroopa kultuuripealinnaks Eestist kandideeriva kahe linna taotlust ning vaatab kolmapäeval ära kummagi linna esitluse.

Ringkäik Tartus algab täna hommikul kella 9 paiku ja lõpeb hiljemalt kell 17. «Ühest küljest on meie eesmärk näidata žüriile Tartu tugevusi võimaliku Euroopa kultuuripealinnana,» ütles Tartu 2024 projektijuht Kalle Paas. «Teisest küljest tahame komisjoni üllatada ja näidata ootamatuid asju, mida saame pakkuda, kui Tartu võidab kultuuripealinna tiitli.»

Eile mängis tartlastest projektitiim tänase Tartu ringkäigu läbi. Muu hulgas prooviti lodjal Jõmmu möödumist Emajõe Saatkonnast, kus laulab seto laulukoor. Vastutava projektijuhi Erni Kase andmeil on täna hõivatud rahvusvahelisele komisjonile laulmise ja tantsimise, aga ka komisjoni liikmetega vestlemise ja muuga sadakond inimest.

Ekspertkomisjon teeb lõpliku valiku homme, 28. augusti pärastlõunal. Kultuuriministeeriumi andmeil annavad samal pärastlõunal otsusest teada ekspertkomisjoni esinaine Beatriz García, Euroopa Komisjoni esinduse Eestis juht Keit Kasemets ja kultuuriminister Tõnis Lukas.

Kultuuripealinnaks olemine toob ministeeriumi teatel kaasa lisarahastuse, mille toel saab linn esitatud taotluse ellu viia. Eesti riik toetab kultuuripealinna programmi samaväärselt kohaliku omavalitsuse toetuse ja teiste finantsallikatega kuni 10 miljoni euro ulatuses, Euroopa Komisjon omistab kultuuripealinnale Melina Mercouri auhinna ehk 1,5 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles