Galerii: Elektriteater näitab kohalikku ulmeparemikku

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
«Hukkunud Alpinisti hotell», Tiit Härm ja Nijolė Oželytė.
 
«Hukkunud Alpinisti hotell», Tiit Härm ja Nijolė Oželytė.  Foto: Tiit Härmi erakogu

Elektriteatri ulmefilmiprogramm toob ekraanile kolm Eestiga tihedalt seotud kultusfilmi, mis kas toodeti või filmiti siinmail. Need kõik – «Navigaator Pirx», «Hukkunud Alpinisti hotell» ja «Stalker» – linastusid 40 aastat tagasi 1979.

Programm algas esmaspäeval Eesti-Poola ühistööga «Navigaator Pirx», mille režissöör on Marek Piestrak. Projekt jõudis Tallinnfilmi, kui poolakad otsisid partnerit, kel oleks huvi ja võimalust ulmefilmi teha. Film põhineb Stanisław Lemi lool kosmoselaeva komandörist, kes peab tuvastama meeskonnaliikmete seast robotid. Teemapüstituse mõttes ennetas see näiteks Ridley Scotti kultusfilmi «Blade Runner».

«Hukkunud Alpinisti hotelli» plakat.
«Hukkunud Alpinisti hotelli» plakat. Foto: Peeter Langovits

1979. aastal Triestes toimunud ulmefilmide festivalil sai «Navigaator Pirx» peapreemia, Ridley Scotti ulmehitt «Tulnukas» pidi leppima teise kohaga. Filmi muusika on Arvo Pärdi viimane suurem spetsiaalselt filmi tarvis komponeeritud orkestriteos.

«Stalker» on suures osas filmitud Eestis.

Eile oli Elektriteatris kavas Grigori Kromanovi viimane film «Hukkunud Alpinisti hotell», mille operaatorid on Jüri Sillart, Jaan Saar ja Ago Ruus. Vendade Strugatskite loole tuginev omanäolise esteetikaga ulmedetektiiv on saanud Eestis žanrifilmi etaloniks nii filmikeele kui ka helikujunduse poolest. Filmis mängivad eestlastest Jüri Järvet, Lembit Peterson, Mikk Mikiver, Sulev Luik, Tiit Härm ja Kaarin Raid. «Hukkunud alpinisti hotell» kogus 1980. aastaks Nõukogude Liidu kinodes kokku 17,5 miljonit vaatajat, Eesti kinodes 44 399. Filmi muusika on Sven Grünbergilt, kellele see oli esimene töö täispika filmi heliloojana. Kokkusattumusena väärib mainimist, et kui Grünberg Moskva stuudios töötas, tuli tal nappi salvestusaega jagada helilooja Eduard Artemjeviga, kes parasjagu töötas filmi «Stalker» muusika kallal.

«Hukkunud Alpinisti hotelli» muusika kirjutamine oli Sven Grünbergi esimene töö täispika filmi heliloojana.

Kolmanda kultusfilmina tuleb täna Elektriteatris ekraanile Andrei Tarkovski «Stalker». Mõistatuslik lugu Stalkerist, kes juhatab inimesi salapärasesse Tsooni, kus ei kehti füüsikaseadused, inimesed jäävad kadunuks ja juhtub muudki salapärast. Filmi aeglane kulgemine on olnud paljudele eeskujuks, kuid leidub neidki, kes peavad seda äärmiselt tüütuks. Peategelased Stalker, Kirjanik ja Professor rändavad sihiga leida ruum, kus võivad täituda kõik unistused.

Filmi võttepaigad Eestis, näiteks Jägala hüdroelektrijaama ja endise Tallinna elektrijaama, praeguse Kultuurikatla läheduses ning Rotermannis, moodustavad olulise osa filmi atmosfäärist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles