Vanemuise hooaeg avanes kunstiajaloolise sensatsiooniga

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Aleksander Vardi hiigelsuurest maalist «Otepää maastik» kõneleb kunstiajaloolane Reet Mark.
Aleksander Vardi hiigelsuurest maalist «Otepää maastik» kõneleb kunstiajaloolane Reet Mark. Foto: Sille Annuk

Vanemuise 150. hooaja alustuseks oli kavandatud reedeks ridamisi väiksemaid ja suuremaid sündmusi. Nende hulgast kujunes sensatsiooniliseks teatri suures majas maalinäituse «Vanemuislased kunstis» avamine, sest selle krooniks eemaldati kate Aleksander Vardi pannoolt «Otepää maastik», mille saatus oli aastakümneid teada vaid mõnele üksikule.

Vanemuise suure maja jalutussaalis on avatud näitus «Vanemuislased kunstis», mis valmis kunstiteadlase Reet Margi, teatri peakunstniku Maarja Meeru ja teatri turundusjuhi Ave Svartsi koostöös.
Vanemuise suure maja jalutussaalis on avatud näitus «Vanemuislased kunstis», mis valmis kunstiteadlase Reet Margi, teatri peakunstniku Maarja Meeru ja teatri turundusjuhi Ave Svartsi koostöös. Foto: Sille Annuk

Kui kate pannoolt oli langenud, ütles kunstiajaloolane Reet Mark, et tegemist on lähimate aastakümnete ühe suurima sensatsiooniga. Pannoost andmeid otsides ta neid ei leidnud. Ühe kataloogi järgi võis «Otepää maastik» olla Tartu kunstimuuseumis vaatamiseks välja pandud 1961. aastal Vardi isikunäitusel, aga Reet Mark ei usu seda. «Kunstimuuseumis ei olnud sellist seina, kuhu nii suur pannoo näitusele panna,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles