Juhtkiri: kunst kuulub rahvale

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader detsembrimässust rääkivast filmist «Detsembrikuumus»
Kaader detsembrimässust rääkivast filmist «Detsembrikuumus» Foto: Eetriüksus

Kultuurikapitali otsus anda aasta peapreemia filmile «Detsembrikuumus» ja sihtasutuse parima filmi preemia filmile «Mina olin siin» võib panna kultuurigurmaani kulme kergitama, sest Eesti Filmi Sihtasutus ei nimetanud näiteks neid linateoseid isegi mitte aastapreemia kandidaatideks.

Samamoodi võib Linnateatri suurejooneline projekt «Tagasi Vargamäele» jätta teatrikunstis just edasipüüdlikkust otsiva draamasõbra külmaks. Ent Kultuurkapital pidas sedagi teatriauhinna vääriliseks. 22-tunnine teatritükk võis küll teoreetiliselt näida mõistetamatu, kuid pälvis publiku sooja vastuvõtu.

Siinkohal tasub meenutada ETV sarja «Tuulepealne maa», mida kultuurikriitikud on pidanud kunstiliselt mannetuks ja sisutühjaks, kuid mis kogus lõpuks tähelepanuväärseid vaatajareitinguid.

Ilmselt peabki vaataja Kultuurkapitali otsusega rahul olema, sest maksumaksja raha on vähemalt sedapuhku läinud ka viimase meele järele. Tavapubliku hinnang kuuldule-nähtule ei ole sugugi vähem oluline kui kogenud kultuurikriitiku arvamus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles