Eesti reisifirmad: Thomas Cooki häving polnud üllatus

Reet Pärgma
, ajakirjanik
Copy
Thomas Cooki pankrot.
Thomas Cooki pankrot. Foto: TOLGA AKMEN / AFP

Täna läks likvideerimisele 178-aastane Briti reisifirma Thomas Cook, jättes üle maailma lõksu ligikaudu 600 000 turisti. Reisibüroode Estravel ja Wris juhtide sõnul ongi reisikorraldajate äri riskantne ja Briti firma mullune kahjum oleks pidanud reisijad ettevaatlikuks tegema.

Estraveli tegevdirektor Anne Samlik selgitas, et Thomas Cook ei olnud sel sajandil enam reisibüroo või agentuur, vaid reisikorraldaja, kes omas hiiglaslikku lennukiparki ja korraldas tšarterreise. «Reisikorraldajate tegevus on riskantsem kui vahendajate ehk reisiagentuuride oma, millest tulenevalt kuuleme ka reisikorraldajate pankrottidest sagedamini. Thomas Cooki majandusraskused ei tulnud üllatusena. Eelmise aasta kahjum oli neil ligi 200 miljonit eurot ja juba see oleks pidanud ostjad ettevaatlikuks tegema,» ütles Samlik.

Ka reisibüroo Wris omanik Aili Kägu ütles, et Thomas Cooki sarnaste reisikorraldajate risk on suur. Kägu ütles, et Eestis Briti firma tooteid ei müüda. «Kui mõelda mõjudele, siis tahaks rõhutada, et tuleb vaadata ettevõtete tausta laiemalt, sh majandusaasta aruandeid. Tahaks loota, et meie tarbija ei osta uisapäisa internetist. Nii võib küll saada odavama hinna, aga alati ei pruugi esialgu väljakäidud summaga asi piirduda,» ütles ta.

Küsimusele, kas praegu toimub reisifirmade turul puhastus, vastas Samlik, et puhastus on toimunud kogu aeg ja praegu midagi erilist toimumas ei ole. «Kui konkurents sunnib müüma alla omahinna, siis selline äritegevus on seotud väga suurte riskidega,» nentis ta.

Thomas Cook on oma hädades süüdistanud Brexitit, poliitilist ebastabiilsust sihtkohariikides nagu Türgi ning erakordselt tihedat konkurentsi odavlennufirmade poolt. Samliku sõnul ei saa rääkida, et odavlennufirmad avaldavad reisibüroodele survet, sest igal sektoril on oma klientuur ja nõudlus. «Reisimine on järjest aktiivsem ja nõudlus reisifirmade järele pigem kasvav. Inimesed, kes oma reise ise kokku panevad, kasutavad samuti reisifirmasid, isegi kui nad arvavad, et ei kasuta. Näiteks booking.com on reisifirma, Momondo ja Skyscanner vahendavad reisifirmasid,» ütles Samlik.

Thomas Cooki lagunemise tõttu kaotab üle kogu maailma töö ligemale 22 000 inimest, kellest 9000 paiknevad Suurbritannias. Reisifirma teenindas keskeltläbi 19 miljonit inimest aastas 16 riigis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles