Suur ülevaade: Fenomenaalne film? Scorsese «Iirlane» skooris kriitikutelt esimese raksuga 100%-lise heakskiidu

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy

1. novembril valitud kinodes jooksev Netflixi toodetud Martin Scorsese maffiafilm «Iirlane» esilinastus reedel New Yorgi filmifestivalil tohutu eduga, kogudes kohale kogunenud tippkriitikutelt esimese hooga sedavõrd palju kiidusõnu, et kergitas režissööri pika karjääri kalleima linaloo hinde juhtivas kriitikute kinoportaalis Rotten Tomatoes maksimumi peale.

Hetkel 41 tippkriitiku konsensuse kohaselt, nagu võib filmi kohta portaalist lugeda, on «Iirlane» eepiline gängsteridraama, mis on oma pikka (kolm ja pool tundi – toim.) ekraaniaega väärt ning milles Martin Scorsese võtab taas käsile juba tuttavad teemad, tehes seda tabavalt, naljakalt ja mõjusalt.

Foto: Kuvatõmmis / Rotten Tomatoes

Maffiafilmide «Goodfellas», «Casino» ja «The Departed» lavastajalt vähemat ei ootakski – seda enam, et ekraanil saavad kokku maffiafilmide elavad suurkujud Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci ja Harvey Keitel, kes pakkusid esilinastusel fotograafidele ajaloolise grupifoto klõpsamise võimalust (vt galeriid). Linaloo tegemiseks sai Scorsese Netflixilt kuulduste kohaselt kuni 160 miljonit dollarit. 

«Iirlane» räägib maffiast sõjajärgses Ameerikas läbi veteran Frank Sheerani alias Iirlase (Robert De Niro) silmade, kes oma palgamõrvari- ja pätipäevil tegutses kõrvuti mõnede 20. sajandi kurikuulsaimate mafioosodega. Läbi aastakümnete ulatuva tegevustiku linaloos rullub lahti üks suurimaid Ameerika ajaloo müsteeriume – legendaarse ametiühingujuhi Jimmy Hoffa (Al Pacino) haihtumine – ning ilmnevad varjatud seosed ja suhted maffia siseringis ning poliitikas. 

Variety kriitik leiab, et filmis on tunda Scorsese vanade tööde kaja, ent samas suudab film viia kuskile täiesti uude kohta. New York Post rõõmustab, et Scorsese on jätkuvalt tippvormis. The New York Times aga tunnustab, et ehkki film on sünge nagu Rembrandti maal, siis pole see sentimentaalne ning lisab, et kui De Niro ja Pesci on koos ekraanil, siis taastub usk kunsti jõusse.

Mõistagi ei väsi meediaväljaanded entusiastlikult märkimast, et ilmselt on Scorsesel tänavu Oscaritele asja.

Loe kõiki arvustusi Rotten Tomatoes portaalist.

Filmikanali Collider videoarvustus:

Film jõuab Netflixi 27. novembril.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles