ERSO läbimurre kõrgemale ja kaugemale

Ia Remmel
, ajakirja Muusika peatoimetaja
Copy
ERSO Praha Rudolfinumis koos Nicola Benedettiga. 
ERSO Praha Rudolfinumis koos Nicola Benedettiga. Foto: Petra Hajska Praha Dvořáki Festival

Ühe maa ajaloolisel tugevusel ja kultuurielu sügavusel on mitmeid indikaatoreid, üks neist on aga kindlasti kõrge klassiga sümfooniaorkestri olemasolu. Kuulumist maailma muusikalisse eliiti näitab suurel määral see, millise tasemega need orkestrid on. Selles mõttes oli ERSO 20.–27. septembrini kestnud Euroopa-turnee läbimurdeline.

ERSOt sel turneel Viinis, Linzis, Prahas ja Lõuna-Saksa linnas Erlangenis kuuldes tekkisid mõttes paralleelid suvel Lätis toimunud hiigelfestivalil Riga Jurmala Music Festival kuuldud tipporkestritega. Seal esinesid Baieri Raadio sümfooniaorkester, Iisraeli Filharmoonikud ja Londoni sümfooniaorkester, need kõik on maailma esikümne kollektiivid.

Väga hea orkestriesituse sünd pole lihtne ja see ei toimu automaatselt ka tipporkestritel. Baieri Raadio sümfooniaorkester polnud ilma oma peadirigendi Mariss Jansonsita (maestro pidi tervise pärast aja maha võtma) päris see, kes ta võib olla, Iisraeli Filharmoonikute puhul andis samuti tunda, et nende kuulus, kuid juba eakas maestro Zubin Mehta ei ole enam nii jõuline kui vanasti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles