Robert De Niro nimetas koos Pacinoga tehtud filmi, mille üle ta uhkust ei tunne

Liina Suvi Ristoja
, Apollo Kinoportaali toimetaja
Copy
Robert De Niro «Iirlase» esilinastusel New Yorgis
Robert De Niro «Iirlase» esilinastusel New Yorgis Foto: Carlo Allegri / Reuters / Scanpix

Kriitikute poolt hämmastavalt positiivse vastuvõtu saanud maffiafilmi «Iirlane» (The Irishman) peaosatäitja Robert De Niro andis koos kaasosatäitja Al Pacinoga intervjuu ajakirjale Variety, kus tal lipsas huulte vahelt lendu ühe filmi pealkiri, milles osalemise üle ta uhkust ei tunne.

Kokku on Pacino ja De Niro koos mänginud neljas filmis: 1974. aastal «Ristiisa» teises osas, 1995. aastal filmis «Heat» ning nüüd režissöör Martin Scorsese elu kalleimas filmis «Iirlane». Kui see oleks nende teha, siis Pacino ja De Niro jaoks võiks see nimekiri niisuguseks jäädagi, kuid neli on neli ja fakt on see, et aastakümne taha jääb nenede ühine ülesastumine peaasjalikult produtsendi, aga ka telerežissöörina tegutsenud Jon Avneti lavastatud krimidraamas «Righteous Kill».

Linalugu kahest NYPD veteranpolitseinikust sai kriitikutelt halastamatult rappida ja ainult selle poolest paraku paistabki mälestusväärne olevat. Kuigi stsenarist Russell Gewirtz oli kaks aastat varem edukalt meisterdanud käsikirja Spike Lee «Inside Manile», siis paistab sedamoodi, et debütandiks mees jäigi, sest 13 aastat Pacino ja De Niro taasühinemist kinoekraanil oodanud fännide poolt lausa piinlikuks vanameestefilmiks tituleeritud filmiga tema renomee IMDBs ka lõpeb.

Päris miinustesse film siiski ei jäänud ja vanameistrid teenisid siiski ka kangematelt kriitikutelt ära kiituse oma laitmatu näitlemisoskuse ja võime eest  n-ö sitast saia teha. De Niro meenutas, et filmi esilinastuse punasel vaibal rahva hõiskavat vastuvõttu nähes mõtles ta vaid üht: «Ütlesin, et see on suurepärane reaktsioon, aga oleks tore, kui nad oleksid seal filmi pärast, mille üle võiksime (koos Pacinoga – toim.) ka uhkust tunda. Järgmine kord teeme sellise filmi, mis meile endale ka meeldib.» 

10 aastat hiljem läks käiku Scorsese Netflixi-projekt ning võib öelda, et mehed pidasid oma sõna.

Martin Scorsese maffiafilm «Iirlane» esilinastus 27. septembril New Yorgi filmifestivalil tohutu eduga, kogudes kohale kogunenud tippkriitikutelt esimese hooga sedavõrd palju kiidusõnu, et kergitas režissööri pika karjääri kalleima linaloo hinde juhtivas kriitikute kinoportaalis Rotten Tomatoes maksimumi peale.

Hetkel 41 tippkriitiku konsensuse kohaselt, nagu võib filmi kohta portaalist lugeda, on «Iirlane» eepiline gängsteridraama, mis on oma pikka (kolm ja pool tundi – toim.) ekraaniaega väärt ning milles Martin Scorsese võtab taas käsile juba tuttavad teemad, tehes seda tabavalt, naljakalt ja mõjusalt.

Foto: Kuvatõmmis / Rotten Tomatoes

Maffiafilmide «Goodfellas», «Casino» ja «The Departed» lavastajalt vähemat ei ootakski – seda enam, et ekraanil saavad kokku maffiafilmide elavad suurkujud Al Pacino, Robert De Niro, Joe Pesci ja Harvey Keitel, kes pakkusid esilinastusel fotograafidele ajaloolise grupifoto klõpsamise võimalust (vt galeriid). Linaloo tegemiseks sai Scorsese Netflixilt kuulduste kohaselt kuni 160 miljonit dollarit. 

«Iirlane» räägib maffiast sõjajärgses Ameerikas läbi veteran Frank Sheerani alias Iirlase (Robert De Niro) silmade, kes oma palgamõrvari- ja pätipäevil tegutses kõrvuti mõnede 20. sajandi kurikuulsaimate mafioosodega. Läbi aastakümnete ulatuva tegevustiku linaloos rullub lahti üks suurimaid Ameerika ajaloo müsteeriume – legendaarse ametiühingujuhi Jimmy Hoffa (Al Pacino) haihtumine – ning ilmnevad varjatud seosed ja suhted maffia siseringis ning poliitikas. 

Variety kriitik leiab, et filmis on tunda Scorsese vanade tööde kaja, ent samas suudab film viia kuskile täiesti uude kohta. New York Post rõõmustab, et Scorsese on jätkuvalt tippvormis. The New York Times aga tunnustab, et ehkki film on sünge nagu Rembrandti maal, siis pole see sentimentaalne ning lisab, et kui De Niro ja Pesci on koos ekraanil, siis taastub usk kunsti jõusse.

Mõistagi ei väsi meediaväljaanded entusiastlikult märkimast, et ilmselt on Scorsesel tänavu Oscaritele asja.

Loe kõiki arvustusi Rotten Tomatoes portaalist.

Filmikanali Collider videoarvustus:

Film jõuab Netflixi 27. novembril.



Kommentaarid
Copy
Tagasi üles