Küünis harutatakse lahti kolme naise tundetarkus

Anu Jürisson
, kultuuritoimetaja
Copy
Läti teatriauhindadel 2016. aasta parima algupärase näidendi preemia võitnud “Daamid” toob vaatajate ette ühe ebatavalise õhtu kolme täiesti tavalise naise elus.
Läti teatriauhindadel 2016. aasta parima algupärase näidendi preemia võitnud “Daamid” toob vaatajate ette ühe ebatavalise õhtu kolme täiesti tavalise naise elus. Foto: Priit Loog/Endla

Kas tuleb tuttav ette? Su hing karjub, vajad, et lähedane inimene sind kuulaks ja mõistaks. Aga talle ei jõua ko­hale ükski sõna. Ta hoopis solvub millegi peale, mida sina oma arvates üldse ei öelnud. Ja nii tekibki konflikt.

Oluline lastakse kõrvust mööda ja kõigil on eri arusaam sellest, kuidas ­väljendada armastust. Näiteks: olgugi sul maohaavad, topitakse sind suurest “hoolimisest” kurguni rasvast toitu täis – see käib justkui hea ema olemise juurde.

Elu on vahel nii absurdne, et ajab naerma. Just sellisest situatsioonikoomikast kubiseb homme Endlas esietenduv “Daamid”. Siin klaarivad omavahel suhteid kolm sama pere eri põlvkonna naist: tütar, ema ja vanaema. “Nad armastavad üksteist, aga natuke vihkavad ka, eks ole,” iseloomustab lavastaja Enn Keerd.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles