Aja auk: tantsumuusika sünd MTV vaimust

Janar Ala
, ajakirjanik
Copy
M/A/R/R/S, «Pump Up The Volume».
M/A/R/R/S, «Pump Up The Volume». Foto: Albumikujundus

M/A/R/R/S-i „Pump Up The Volume“ on üks kõigi aegade tuntumaid house-palasid ja ühtlasi üks esimesi briti house’i näiteid.

Omal ajal mängiti seda MTVs 15 korda päevas ja nii mõnegi jaoks on see üks neid lugusid, mida ta enam kunagi kuulata ei taha. Ühtlasi oli see lugu 1987. aasta oktoobri alguses teist nädalat Briti edetabeli number üks, tähistades sellisena esimest tantsupõrandatele või DJdele mõeldud loost saanud pophitti ja number ühte. „Pump Up The Volume“ koosnes umbes 250 sämplist ning vallandas mõneks ajaks sarnase meetodiga tehtud house-lugude buumi. Buumi peatse lõppemise põhjuseks oli esteetiline asjaolu, et lugudes kasutavad sämplid hakkasid liialt korduma ja muutusid üksluisteks. Nagu fenomenidega sageli, oli selle sünnilugu mõnevõrra kobavam, ent sellevõrra huvitavam kui lõpp-produkti ajalookivisse raiutud jälg.

Siinkirjutaja jaoks üks olulisimaid bände üldse, AR Kane, polnud oma senise plaadifirmaga One Little Indian rahul. Nad olid andnud välja „Lollita“-nimelise EP, mis eriti kuhugi ei jõudnud, või vähemalt selles mõttes ei jõudnud, nagu nemad olid tahtnud. Siis läksid AR Kane’i tüübid ühe teise olulise tolleaegse ja ka praeguse indie-label’i 4AD bossi Ivo Watts-Russelli jutule. Et meil on selline asi. Ivo Watts-Russell siis mõtles ja välja mõtles.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles