Trumpi kuurordis näidati videot kriitikuid tapvast presidendist

Copy
Kaader videost.
Kaader videost. Foto: twitter

USA presidendi Donald Trumpi Miami kuurordis näidati kolmepäevase ürituse ajal töödeldud videot, milles president tulistas kirikutäie «libauudiste» levitajate pihta.

Trumpi Miami kuurordis toimunud kolmepäevasel Ameerika Prioriteetide Konverentsil näidati videot, milles president avab tule kirikutäie «libauudiste» levitajate pihta.

Filmist «Kingsman: The Secret Service» võetud klipp oli muudetud nii, et tulistaja keha külge on monteeritud president Trumpi pea.

Üritusel osalesid ka Trumpi poeg Donald Trump Jr. ja endine Valge Maja kõneisik Sarah Huckabee Sanders, kuigi enda sõnul nad videot ei näinud.

Video kujutab Trumpi, kes tulistab muuseas endise presidendi Barack Obama, CNNi saatejuhi Rachel Maddow, koomiku Kathy Griffini, demokraadist presidendikandidaadi Bernie Sandersi, näitleja Rosie O'Donnelli ja enamiku peavoolumeedia väljaannete pihta.

«Selles videos kujutati, kuidas Ühendriikide president mind maha laseb,» märkis Griffin video avaldamise järel. «Palun ärge laske sel uuesti juhtuda. Ei, see video ei ole tema järgijate jaoks nali ega hakka seda olema.»

Demokraadist presidendikandidaat Beto O'Rourke väitis, et video võib tuua kaasa reaalseid tagajärgi. «Trumpi toetajate konverentsil mängiti videot meie presidendist kirikus ajakirjanikke tapmas. Eelmisel aastal saatis Trumpi toetaja CNN-ile pommi ja eile toimus kirikus tulistamine. See video ei ole naljakas. See toob kaasa inimeste tapmise,» kirjutas O'Rourke.

Valge Maja korrespondentide liit teatas, et on videost šokeeritud. «Kõik ameeriklased peaksid mõistma hukka ajakirjanike ja tema poliitiliste oponentide vastu suunatud vägivalla,» teatas liit avalduses. «Me oleme eelnevalt öelnud presidendile, et tema retoorika võib tuua kaasa vägivalda. Nüüd kutsume üles teda ja kõiki selle konverentsiga seotud isikuid seda videot hukka mõistma ja kinnitama, et vägivallal ei ole kohta meie ühiskonnas.»

Trumpi kampaania kõneisik Tim Murtaugh väitis, et ei tea videost midagi. «Seda videot ei valmistatud kampaania jaoks ja me ei julgusta vägivalda,» lausus Murtaugh.

Ürituse organiseerija Alex Phillipsi sõnul oli video osa meeminäitusest. «Sisu esitati kolmanda osapoole poolt ning ei olnud seotud ega tunnustatud konverentsi poolt mingil moel,» sõnas ta. «Ameerika Prioriteedid taunivad igasugust poliitilist vägivalda ja propageerivad tervislikku dialoogi sõnavabaduse säilitamiseks. Seda juhtumit uuritakse.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles