USA demokraatide väitluses osalenud soovisid üksmeelselt Trumpi tagandamist (1)

Copy
USA Demokraatliku Partei presidendikandidaatide väitlus Westerville'is.
USA Demokraatliku Partei presidendikandidaatide väitlus Westerville'is. Foto: AFP / Scanpix

Kõik 12 USA Demokraatliku Partei presidendikandidaatide väitluses osalenut olid eile õhtul ühte meelt selles, et kongressil pole muud valikut, kui alustada president Donald Trumpi tagandamise protseduuri. 

Põhjuste osas oldi siiski eri arvamusel. 

Massachussettsi senaator Elizabeth Warren märkis, et keegi ei seisa seadusest kõrgemal. Tema suurimad konkurendid, endine asepresident Joe Biden ja Vermonti senaator Bernie Sanders aga nimetasid Trumpi Ühendriikide ajaloo kõige korrumpeerunumaks riigipeaks. 

Warren ja Sanders ütlesid, et Trump tuleks tagandada eriprokurör Robert Muelleri raporti pärast, milles nimetati kümmet võimalikku õigusemõistmise takistamise juhtu juurdluses, mis puudutas Venemaa sekkumist 2016. aasta presidendivalimistesse. 

New Jersey senaator Cory Booker aga pidas eriti tähtsaks, et tagandamisotsus lähtuks patriotismist, mitte parteilisest kuuluvusest. 

Tagandamise teema on domineerinud USA poliitikas nädalaid, keskendudes Trumpi katsetele survestada Ukrainat leidma tema rivaali Bidenit ja tolle poega Hunterit mustavat materjali.

Umbes kümne minuti vältel oli Trump rünnakute keskmes ja Biden sunnitud taas kinnitama, et ei tema ega ta poeg ei ole teinud midagi valesti. 

Nii Warren kui teised hoiatasid, et eesmärk ei ole vaid Trumpi karistada, vaid taastada ametikoha väärikus.

Demokraadid on alustanud esindajatekojas presidendi suhtes tagandamisjuurdlust seoses kahtlustustega, et Trump kuritarvitas oma ametikohta isikliku sisepoliitilise kasu eesmärgil ning kutsus sellega välisriiki sekkuma USA 2020. aasta presidendivalimistesse.

Ohio osariigis Westerville'is aset leidnud debatis oli seekord ühtaegu laval seni suurim hulk ehk 12 kandidaati. 

Lisaks Bidenile, Warrenile, südameatakist toibunud Sandersile ja Bookerile olid kohal Minnesota senaator Amy Klobuchar, endine Texase kongresmen Beto O'Rourke, endine elamuehitusminister Julián Castro, Hawaii kongresmen  Tulsi Gabbard, California senaator Kamala Harris, South Bendi linnapea Pete Buttigieg, ettevõtja Andrew Yang ja miljardärist aktivist Tom Steyer.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles