Venemaa võib hakata külastajatelt sõrmejälgi nõudma

Copy
Sõrmejälgede lugemine Vene-Ukraina piiril.
Sõrmejälgede lugemine Vene-Ukraina piiril. Foto: SERGEY BOBOK / AFP / SCANPIX

Vene võimud koostavad plaani, mis näeks ette väliskülalistel riiki sisenemisel sõrmejälgede andmist, teatas Vene asesiseminister.

«Sõrmejälgede võtmine lubab meil süstematiseerida Venemaa olemasolevat andmebaasi ja ennetada soovimatute isikute või teistes riikides kuritegusid sooritanud inimeste jala tõstmist meie riiki,» lausus asesiseminister Alexander Gorovoi.

Vene valitsus plaanib hakata hõlbustama e-viisade süsteemi aastast 2021, millega loodetakse tõsta turismindusest saadav aastane tulu ligi 14 miljardi euroni.

Väljaande Kommersant teatel on saadikud valmis sõrmejälgede andmist toetama, kui see ei tööta vastu plaanile hakata pakkuma lihtsustatud korras elektroonilisi viisasid.

«Me suudaksime kinnipidamisel või monitoorimisel otsustavamalt tegutseda, kui meil on andmebaas iga välismaalase kohta,» lausus duuma alamkoja saadik ja korruptsioonivastase komitee liige Anatoli Võbornõi.

Võbornõi märkis, et eelnevalt süüdimõistetud või riigist välja saadetud välismaalased võivad muuta oma nime või leida muid mooduseid oma identiteedi varjamiseks.

«Me liigume järk-järgult e-viisade poole ja üritame üldiselt riiki sisenemist lihtsustada,» lausus duuma ülemkoja föderatsiooninõukogu senaator Igor Fomin. «Need asjad ei tohiks üksteisele vastu käia.»

Turismitööstuse eksperdid prognoosivad, et sõrmejälgede lugemine vähendaks võimalikku külastajate arvu kuni 20 protsendi võrra ja põhjustaks probleeme juba väljastatud elektrooniliste viisadega.

Gorovoi hinnangul külastab Venemaad igal aastal ligi 17 miljonit välismaalast. Paljud turistid on toonud Venemaa külastamise kitsaskohana välja raskused viisa saamisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles