Majanduse sulgumise teed ja tagajärjed

Alari Purju
Copy
Ragnar Nurkse Eesti Vabariigi postmargil.
Ragnar Nurkse Eesti Vabariigi postmargil. Foto: Postmark

Ragnar Nurkse (1907–1959) on ilmselt tänini tuntuim Eesti päritolu majandusteadlane maailmas. Tema "Eesti mõtteloo" sarjas ilmunud artiklite kogumik sisaldab kolme Rahvasteliidu trükisena ilmunud artikli tõlget ning tõlkijate Kalev ja Kalle Kuke põhjalikku ülevaadet ta elu- ja kujunemisloost pealkirjaga „Ragnar Nurkse ja tema aeg“.

Ragnar Nurkse sündis eestlasest isa ja rannarootslasest ema ainukese lapsena, koolihariduse omandas saksakeelses Toomkoolis Tallinnas, mille lõpetas 1926. aastal. Samal aastal alustas Tartu Ülikooli õigusteaduskonnas õpinguid majanduse erialal. Samaaegselt Toomkoolis ja Tartu Ülikoolis käimisega tegeles muusikaõpingutega Tallinna Konservatooriumis, mille lõpetas 1927. aastal klaveri erialal. Sama aasta hilissügisel lahkus ta Eestist Šotimaale, kus sai Eesti tolleaegse Londoni saadiku Oskar Kallase soovitusel praktikandi koha Eesti aukonsuli Ellingseni juures Edinburghi lähedal Leithis. Seal töötades hakkas ta külastama Edinburghi ülikooli õhtukursuseid, järgmise aasta sügisel sai temast selle ülikooli üliõpilane ning ta lõpetas selle magistrikraadiga 1932. aastal. 1932–34 õppis ta Edinburghi ülikooli ja Carnegie Foundationi stipendiumi toel Viini ülikoolis, oli sel ajal seotud Austria konjunktuuriinstituudiga, osales mitmeid majandusteooria hilisemaid kuulsusi kokku toonud Ludwig von Misesi eraseminaris.

1934. aastal ilmus Austria konjunktuuriinstituudi toimetamisel ilmuvas ajakirjas Zeitricht für Nationalökonomie tema esimene tõsine teadusartikkel „Kapitali liikumise põhjused ja tagajärjed“, mis oli ühtlasi stipendiumi aruanne. Järgmisel aastal kujundas ta sellest raamatu „Kapitali rahvusvaheline liikumine“. Viinis olles kandideeris Nurkse töökohale Genfis asunud Rahvasteliidu sekretariaati, mille majandusuuringute üksusesse ta saigi tööle, esialgu aastase lepinguga. Järgmise kümmekonna aasta jooksul jäigi Nurkse selle üksusega seotuks. 1940. aastal evakueeriti Rahvasteliidu üksus USAsse, kus see alustas tööd Princetoni ülikooli Institute of Advanced Stu­dies raames.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles