Pildid: MTA pidas kinni uimastimüügiga tegeleva kuritegeliku grupi (1)

Postimees
Copy

Maksu- ja tolliameti (MTA) uurimisosakonna töötajad pidasid juuli keskel kinni seitse Eesti kodanikku, keda kahtlustatakse narkootikumide Eesti turule toomises ja müümises.

Kinnipidamistel konfiskeeriti kilogramm kõrge puhta aine sisaldusega kokaiini ning läbiotsimistel leiti erinevaid narkootiliste ainete käitlemisvahendeid, nagu kaalud, soonkinnisega kilekotid ja muu selline.

Järgnenud menetlustoimingutega selgitati välja kaks meest, kes esitatud kahtlustuse kohaselt olid kuritegeliku grupi tegevuse organisaatorid. Üks kahtlustatav peeti kinni juuli lõpus Saksamaal Frankfurdi lennujaamas, teine kahtlustatav augusti viimastel päevadel Eestis, kes varasemalt viibis pikalt Türgis.

MTA narkotalituse juhi Raul Koppelmaa sõnul võib kriminaalmenetluses kogutud tõendite pinnalt öelda, et igal kuritegeliku grupi liikmel oli täita oma kindel roll, gruppi kuulusid nii organiseerijad, kullerid, narkootilise aine pakendaja kui ka kohalikud diilerid. «Meie eesmärk on alati tuvastada kõik grupiliikmed, kes narkootikumidega Eestis tegelevad ja lõpetada terve rühmituse töö. Seetõttu ei ole alati otstarbekas kullereid kinni pidada vahetult riigipiiri ületamisel, vaid oodata ja jõuda jälile tervele rühmitusele,» lisas Koppelmaa.

Riigiprokuör Vahur Verte selgitas, et seni kogutud tõendid osundavad, et grupp tegutses eesmärgiga teenida kokaiini müügist väga suurt kriminaaltulu, mistõttu on esitatud ühele kahtlustatavale kahtlustus teos, mille eest süüdimõistmisel näeb karistusseadustik ette vangistuse kuuest kuni kahekümne aastani või eluaegse vangistuse.

«Viimase aasta vältel on nii MTA kui ka keskkriminaalpolitsei pidanud kinni mitmeid inimesi, kes käitlevad korraga kilo või enamgi ülipuhast kokaiini. Neist enamik on tänaseks ka juba kohtuniku ees seisnud ning saanud kätte kohtuotsused. Eesti elatustaseme tõusuga tõuseb ka teatud seltskondades nõudlus kallimate narkootikumide, näiteks kokaiini järele. Seda nõudlust asus esmaste kogutud tõendite põhjal täitma ka seesama seitsmeliikmeline grupp, kel nüüd tulebki vahi all olles teostada põhjalikum äririski analüüs, kas mõned tuhanded teenitud eurod kaaluvad üles potentsiaalselt kümne või enama aasta pikkused vangistused või mitte,» sõnas Verte.

Kriminaalasja kohtueelset menetlust viib läbi MTA ning juhib riigiprokuratuur.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles