Peeter Sauterist rääkiv film võistleb tippklassi festivalil

Copy
Foto: Eesti Filmi Instituut

Manfred Vainokivi uus film «Kirjanikuga voodis» jõuab esimest korda maailmas ekraanile tippklassi kuuluva Leipzigi dokumentaal- ja animafilmide festivali pikkade filmide võistlusprogrammis.

Kuldtuvi nime kandvat 10 000 euro suurust peapreemiat, mis annab õiguse kandideerida ka Oscarile, hakkab tänasest Leipzigis püüdma 11 linateost kogu maailmast. «Ainulaadsed stiilid ja jõulised hoiakud,» iseloomustab võistlusfilme festival ise.

Ühtlasi on «Kirjanikuga voodis» nomineeritud Kesk-Saksamaa Ringhäälingu (MDR) 3000 euro suurusele auhinnale, mille saab väljapaistvaim Ida-Euroopa dokumentaalfilm.

«Kirjanikuga voodis» portreteerib Peeter Sauterit, kelle lahutusjärgne madalseis on sünopsise järgi nullinud ka tema kirjutamise soovi. Selleks et loomingulist kriisi ületada, võtab kirjanik ette eriskummalise rännaku, mis oma avantüüridega kaugeltki igaühele võimetekohane ei ole.

«Eesti kirjanduse enfant terrible, Bukowski austaja Peeter Sauter otsib oma kriisile lahendust enese peal absurdseid eksperimente tehes. Alasti liigub ta elu poole,» reklaamib festival Eesti filmi.

63-minutilise filmi režissöör ja operaator on Manfred Vainokivi, stsenaristid Manfred Vainokivi ja Peeter Sauter, helirežissöör Horret Kuus, monteerija Kersti Miilen, online-monteerija Tanel Toomsalu ja produtsent Marju Lepp. Tootis stuudio Filmivabrik.

Eestis jõuab «Kirjanikuga voodis» ekraanile Pimedate Ööde filmifestivalil, kus see osaleb Balti võistlusprogrammis.

Leipzigi festivali kavva kandideeris 3000 filmi, millest 161 valiti ametlikku programmi ja 149 eriprogrammidesse. Lühifilmide üldprogrammis esindavad Eestit veel Eeva Mägi dokumentaalfilm «Süda Sõrve sääres» ja Chintis Lundgreni animafilm «Toomas teispool metsikute huntide orgu». Mait Laas on kokku pannud eriprogrammi «Müstik Jakob Böhme ja animatsioon», kus linastuvad ka Priit Pärna «Hotell E» ja Mati Küti «Substantia Stellaris». Ühtlasi kuulub Laas lühifilmide võistlusprogrammi ja kõrvalvõistlusprogrammi «Järgmised meistrid» žüriisse.

62. Leipzigi dokumentaal- ja animafilmide festival DOK Leipzig leiab aset 28. oktoobrist 3. novembrini. Tegu on maailma ühe olulisema dokumentaal- ja animafilmide festivaliga, mille kahte peamisesse, pikkade ja lühikeste filmide võistlusprogrammi on Eesti dokumentaalfilme valitud väga harva. 2009. aastal osales Leipzigi lühifilmide võistlusprogrammis ka Vainokivi «Emumäe Eedi ja Lobi küla Kristjan».

Festivali kohta vaata lähemalt siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles