Hirmujudinad: Faktid kultusliku «Hiilguse» kohta, mida enne «Doktor Une» nägemist teadma peaks

Spekter
Copy

Sel kolmapäeval kell 18:45 toimub Apollo Kinodes taas «Hirmujudinate» teemaõhtu, kus õudusfännid saavad esimeste seas näha Stephen Kingi romaanil põhinevat horrorfilmi «Doktor Uni» (Doctor Sleep). Enne kinno tõttamist (pileti saad siit!) tasub endale selgeks teha, mis lugu filmi sündmustik jätkab. 

1. Millest «Doktor Uni» räägib?

Mitte just kõige õnnelikumat elu elanud väikelinna mees Danny (Ewan McGregor) püüab hooldekodus töötades kuidagimoodi toime tulla oma lapsepõlvetraumade ja alkoholismiga, aga ka oma «hiilguse» ehk maagiliste võimete jäänustega. Ta kohtab vaprat teismelist Abrat, kel on võimas üleloomulik võime, mida kutsutakse «hiilguseks». Sündmused võtavadki äkilise pöörde, kui selgub, et hirmuäratav kultus Tõeline Sõlm jahib teisigi lapsi, kes samuti omavad seda salapärast «hiilgust», mis Dannytki alati saatnud, et nende abil toita oma surematust ning seda äärmiselt jubedal ja piinaval moel. Sündmused viivad välja müstilisse Overlooki mägihotelli, kus Danny 40 aastat tagasi hirmsaid aegu üle pidi elama. Üheskoos asuvad Dan ja Abra Rose'iga julma elu ja surma peale käivat lahingut pidama. Abra süütus ja kartmatus oma hiilgusega leppida sunnivad Dani oma võimeid ennenägematul moel kasutama – ta seisab oma hirmudega silmitsi ja äratab minevikuvaimud.

2. Põhineb Stephen Kingi romaanil ja on järg Kubricku filmile

Õudusfilm «Doktor Uni» põhineb Stephen Kingi 2013. aasta romaanil ning on omakorda järjeks kirjaniku 1977. aasta õudusromaanile «Hiilgus», millest režissöör Stanley Kubrick 1980. aastal oma samanimelise kultusliku õudusfilmi jaoks inspiratsiooni sai. Justnimelt inspiratsiooni, sest pole saladus, et King Kubricku filmi ei sallinud – vaatamata sellele, et tegu on hiilgava (!) linateosega, ei vastanud see kirjaniku nägemusele. «Doktor Uni» peaks meedias kirjutatu kohaselt selle «vea» parandama: lavastaja-režissöör Mike Flanagan on käsikirja kirjutades kirjanikuga tihedalt koostööd teinud ning tulemus olevat Kingi meelest suurepärane. Režissöör Flanagan on öelnud, et filmist ei tasuks otsida võrdlusi Kubricku ekraanitaiesega ning tegu on hoopis omamoodi filmiga. 

3. Millest räägib «Hiilgus»?

«Hiilguse» keskmes on perekond – ema Wendy (Shelley Duvall), isa Jack (Jack Nicholson) ja 5-aastane poeg Danny (Danny Lloyd) – kes suunduvad aega maha võtma mägedes asuvasse Overlooki hotelli, mille eest nad peaksid madalhooajal hoolitsema. Isa Jack on nimelt kimpus alkoholi ja vihahoogudega ning eemaldumine tavaelust peaks talle hästi mõjuma. Paraku aga tegutsevad hotellis kurjad vaimud – neid tajub selgeltnägijavõimetega Danny, kes sellest aga vanematele ei räägi. Õnnetuseks suudavad vaimud enda tahtele allutada aga pereisa, kes tasapisi mõistuse kaotab.

4. Filmis kasutatakse stseenide taasloomisel Kubricku jooniseid

«Doktor Unes» ärkavad taas ellu nii Overlooki hotelli koridorivaip kui ka muud ruumid, sest selleks saadi luba kasutada Kubricku enda filmi jooniseid.

«Hiilgus» / «Doktor Uni»
«Hiilgus» / «Doktor Uni» Foto: Warner Bros.

5. Stephen King filmis üles ei astu, küll aga algne väike Danny

1980. aastal 5-aastane Danny Lloyd on nüüd juba täismees, ent temalgi tuleb uuesti teha visiit Overlooki hotelli.

7. Mida tähendab «Doktor Uni»?

Ewan McGregor kehastab filmis Dan Torrance'it, kes töötab sanitarina hooldekodus, kus tema kohalolek paljudele patsientidele lohutust pakub. Seepärast on ta saanud endale hüüdnimeks Doktor Uni.

8. Kõige olulisem: mida tähendavad sõnad VRÕM ja REDRUM, mis filmis verega kirjutatult ilmuvad? 

Väga lihtne – loe tagurpidi!

Stanley Kubricku «Hiilgus» (1980)
Stanley Kubricku «Hiilgus» (1980) Foto: IMDB

OSTA PILET SIIT

«Hirmujudinad»
«Hirmujudinad» Foto: Apollo Kino
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles