Aivar Mäe: uus ooperimaja võiks valmis saada seitsme aastaga

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Tallinna linnahalli saal ja gobelään.
Tallinna linnahalli saal ja gobelään. Foto: Juss Saska / PM/SCANPIX BALTICS

Uus ooperisaal koos kõige muu juurdekuuluvaga võiks praeguse Tallinna linnahalli hoonesse kerkida umbes seitsme aastaga, arvas rahvusooper Estonia juht Aivar Mäe.

Neljapäeval toimunud kabinetinõupidamisel toetas valitsus kultuuriminister Tõnis Lukase ettepanekut rajada linnahalli ooperisaal.

Aivar Mäe rääkis «Ringvaates», et nüüd vajatakse analüüse, milline balleti, ooperi, kontserdisaali, konverentsikeskuse ja võib-olla ka PÖFFi majandamine ühe katuse all võiks välja näha. Ta rõhutas, et tegemist on 11-hektarilise kinnistuga ja linnahallis on 47 tuhat ruutmeetrit pinda.

«Ma ei käi iga päev valitsuse istungitel, aga see õhkkond oli ääretult positiivne ja konstruktiivne, need küsimused olid väga asjakohased ja ükski küsimus ei jäänud vastuseta,» on Mäe tuleviku suhtes optimistlik. Lõpliku otsuse ooperiteatri osas teeb siiski riigikogu.

Rahvusooperi juht tuletas meelde, et praegune Estonia teatrihoone ehitati sajand tagasi draamateatriks ja kõik järgnenu on olnud üks suur kohandamine ja adapteerimine. «Täna ka kõik meie lavastused, mis me teeme või toome, on kõik natuke adapteeritud,» lisas ta.

Estonia teater jääb Mäe sõnul alles ja ooperi- ning balletiteater jääb seal neli korda nädalas mängima kergemat žanrit, mis mahub teatrilavale. Edaspidi peaksid seal etendamisvõimaluse saama ka piirkondlikud teatrid.

Uude ooperimajja tuleb 1200-kohaline ooperi- ja balletisaal, samuti umbes sama kohtade arvuga kontserdisaal. Praegusesse jäähalli tuleb konverentsikeskus. Tänapäeva tehnoloogia võimaldab saalide vahelt seinad ära kaotada ning seega jääb alles ka praegune linnahalli suur saal oma 3800 istekohaga.

Mäe avaldas veendumust, et nii nagu KUMU ja ERMi puhul, jätkub publikut ka uude ooperiteatrisse. «ERMis käis esimesel aastal 250 000 inimest. Või võtame meremuuseumi – seal käis aastas üle 300 000 inimese,» arutles ta. Seega, kui tekitada pakkumine, tuleb ka nõudlus järele.

Aga millal võiks uus ooperimaja valmida? Mäe arvates kulub uue ooperimaja ekspertiisiks ja projekteerimiseks kolm aastat ja ehituseks umbes sama palju, sinna vahele ka aasta jagu ideedekorjet. Seega 2027. aasta paiku võiks teater valmis olla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles