Hongkongi ülikoolilinnakutes kogutakse vibusid ja Molotovi kokteile (3)

Postimees
Copy
Kokkupõrked Hongkongi Hiina ülikooli juures.
Kokkupõrked Hongkongi Hiina ülikooli juures. Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Hongkongis jätkuvad rahutused kesklinna äripiirkonnas ja ülikoolide ümbruses, kus tudengid on varunud vibusid, süütepudeleid, piike ja muud improviseeritud relvastust uute kokkupõrgete ootuses.

Täna hommikul oli Hongkong halvatud – kesklinna ärikvartalis vahistas märulipolitsei meeleavaldajaid, suur osa ühistranspordist seisis ning kõikjal kesklinnas võis näha teetõkkeid ja kiiruga valmistatud barrikaade.

Märulipolitsei meeleavaldajat ründamas.
Märulipolitsei meeleavaldajat ründamas. Foto: ATHIT PERAWONGMETHA/REUTERS/SCANPIX

Kolmandat päeva järjest kogunesid täna lõuna paiku ärikvartali juures tänavatele tuhanded kontoririietes meeleavaldajad. Samal ajal marssis märulipolitsei läbi börsikvartali piirkonna, kus vihane rahvahulk nende peale karjus ja korrakaitsjaid käepäraste esemetega loopis.

Demokraatiameelsete meeleavaldus Hongkongis.
Demokraatiameelsete meeleavaldus Hongkongis. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/SCANPIX

Paljud metroo- ja raudteejaamad olid hommikul suletud, meeleavaldajad takistasid reisijate liikumist ja rüüstasid ronge. Samuti tõkestati mõned linna suurimad liiklussõlmed tänavatele asetatud telliskivide ja muude esemetega. Kui politsei teetõkked laiali kandis, asendati need uute barrikaadidega, vahendab CNN.

Teetõkked Hongkongi Baptistliku Ülikooli juures.
Teetõkked Hongkongi Baptistliku Ülikooli juures. Foto: VINCENT YU/AP/SCANPIX

Koolid ja ülikoolid jäid osaliselt suletuks ning need, mis tundidega alustasid, saatsid lapsed ennelõunal politsei soovitusel koju. Linna haridusameti sõnul suletakse homme kõik koolid.

Mees üritab kustutada Festival Walki kaubanduskeskuses süüdatud jõulupuud.
Mees üritab kustutada Festival Walki kaubanduskeskuses süüdatud jõulupuud. Foto: THOMAS PETER/REUTERS/SCANPIX

Kesklinna ja äärelinna piirkondadesse paigutati täiendavaid politseijõudusid, et hoida ära uusi vägivallapuhanguid.

Meeleavaldaja Hiina ülikoolis Molotovi kokteile valmistamas.
Meeleavaldaja Hiina ülikoolis Molotovi kokteile valmistamas. Foto: TYRONE SIU/REUTERS/SCANPIX

Samal ajal valmistuti kesklinnast eemale jäävas Hongkongi Hiina ülikoolis värsketeks kokkupõrgeteks. Paljud üliõpilased olid varunud süütepomme, samuti olid tudengid murdnud sisse ülikooli spordikompleksi ja võtnud enda valdusesse vibusid ja nooli. Öösel toimunud kokkupõrgete käigus lasid mõned meeleavaldajad korrakaitsjate pihta bensiini sisse kastetud põlevaid nooli.

Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/SCANPIX

Eile päeval ja ööl vastu tänast võttis politsei Hiina ülikooli linnakus toimunud kokkupõrgete käigus kasutusele pisargaasi ja veekahurid, protestijad vastasid omakorda süütepommide ja tellistega.

Pinged olid jõudnud haripunkti ka Hongkongi Linnaülikoolis, kus eile toimusid samuti kokkupõrked politseiga. Ülikooli sissepääsude juurde kuhjati laudu, toole ja pargipinke, et takistada politseid hoonetesse sisenemast.

Meeleavaldajad peavad valvet Hiina ülikooli lähedal asuval sillal.
Meeleavaldajad peavad valvet Hiina ülikooli lähedal asuval sillal. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/SCANPIX

Kooli seintele, põrandatele ja inventarile on tekkinud gräfitit kirjadega «See, kes tapab, peab maksma eluga», «Verevõlg tuleb tasuda» ning «Ideed on kuulikindlad», kirjutab The Guardian. Kirjad viitasid 22-aastase Chow Tsz-loki surmale reedel, kes oli kukkunud politsei tagaajamise käigus alla parkimismajast.

Hiina ülikooli metroojaama pargitud rongi hävitamine.
Hiina ülikooli metroojaama pargitud rongi hävitamine. Foto: Kin Cheung/AP/Scanpix

Esimest korda sisenes politsei ülikoolilinnakutesse esmaspäeval ning kasutas seal meeleavaldajate vastu pisargaasi. Teadaolevalt sai öösel toimunud kokkupõrgetes viga üle 80 inimese.

Varustuspunkt Hongkongi ülikooli juures.
Varustuspunkt Hongkongi ülikooli juures. Foto: ANTHONY WALLACE/AFP/SCANPIX

Eile vahistati linna politsei sõnul 142 inimest, anti käiku 1567 kanistrit pisargaasi ja kasutati meeleavaldajate vastu 1312 salve kummikuule. Meeleavalduste ohjeldamisel sai viga 12 korrakaitsjat.

Hongkongi tegevjuht Carrie Lam mõistis agressiivsete meeleavaldajate käitumise hukka. «Nad tahavad Hongkongi halvata, mis on isekas tegu,» lausus Lam.

Vägivald on oluliselt ägenenud pärast korrakaitsja tule avamist meeleavaldaja pihta esmaspäeval.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles