Kaja Kallas loodab Mart Järviku umbusaldamisel Isamaale (30)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Mihkel Maripuu

Maaeluminister Mart Järviku (EKRE) umbusaldamisel loodab opositsioonilise Reformierakonna esinaine Kaja Kallas koalitsiooni kuuluvale Isamaale.

Ehkki peaminister Jüri Ratas ootab opositsiooniliidrilt Kaja Kallaselt avalikku vabandust, jääb Kallas oma sõnade juurde, et Ratas müüks Eesti maha esimesel võimalusel, kui ta saaks peaministrina jätkata.

«Ma ju ei öelnud, et ta on Eesti maha müünud. Taevas annaks, et see kunagi nii ei läheks. Aga tooge välja üks väärtus, üks põhimõte,  üks lubadus, mille eest ta on seisnud ja näidanud, et mis siis, et mu peaministritool on sellega löögi all, aga see küll ei lähe. Praegu on ta selgelt EKRE pantvang,» ütles Kallas ERR-i raadiouudistele.

Siiski ei välista Kallas, et Reformierakond ja Keskerakond lepivad ega ka seda, et poliitilise olukorra muutumisel võiks Eesti saada kaksikliidu. Lihtsalt peaminister peaks keegi teine olema.

«Vaadates kõiki neid ütlusi, mida Mart ja Martin Helme on Jüri Ratase suunas pildunud, siis kui ta suudab nendega koostööd teha, siis suudab ta ka minu ütlused lõpuks alla neelata,» arvas Reformierakonna juht. Kallase sõnul tugines ta oma väljaütlemises sellele, millised on olnud Ratase teod ja ta ei ole kunagi soovinud valitsusjuhti rünnata.

Praegu valitsus püsib ja koalitsiooniläbirääkimisi keegi ei pea. Eile teatas Jüri Ratas, et 7-10 päeva pärast peaks riigikantselei juures kokku kutsutud töörühm avaldama raporti maaeluminister Mart Järviku tegevuse kohta. Kaja Kallas ütleb, et opositsioon raportit ära ootama ei hakka, vaid kogub Järviku umbusaldamiseks allkirju edasi.

«Riigikantselei on peaministri all ehk alluvad hakkavad justkui uurima valitsuse eetilisi valikuid. Mida riigikantselei saab tuvastada, on kõik see, mis juba on ministeeriumite kantslerite poolt ju tuvastatud,» kritiseeris Kallas valitsuse tegevust. «Eetilisi valikuid saab teha ainult valitsus ise, ainult peaminister.»

Kaja Kallas loodab lähipäevadel umbusalduskatsega riigikokku jõuda. Aga milleks minna ministrit umbusaldama, kui koalitsiooni hääled peavad ja umbusaldus juba eos läbi kukub? Kallas seda ei usu.

«Kui Isamaa fraktsiooni juht (Priit Sibul – toim.) on öelnud, et Järvik peab võtma poliitilise vastutuse, justiitsminister Raivo Aeg on väga selgelt toonud välja, kuidas maaeluminister on eelistanud erahuve avalikele huvidele, siis ma ei näe, kuidas Isamaa saaks hääletada selle umbusaldusavalduse vastu,» märkis Kallas.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles