SBU: Kiievi lähistel peeti kinni üks Islamiriigi liidritest

Copy
Kiievi lähistel kinni võetud äärmusrühmituse Islamiriik üks liidritest Al Bara Shishani.
Kiievi lähistel kinni võetud äärmusrühmituse Islamiriik üks liidritest Al Bara Shishani. Foto: Reuters / Scanpix

Ukraina pealinna Kiievi lähistel peeti kinni üks äärmusrühmituse Islamiriik (IS) liidritest, teatas täna Ukraina julgeolekuteenistuse SBU pressiteenistus. 

Operatsioon viidi läbi koostöös USA Luure Keskagentuuri (CIA) ja Gruusia siseministeeriumiga.  

«Vastavalt 2012. aastast kogutud andmetele oli Gruusia kodanikul hüüdnimega Al Bara Shishani emiiri positsioon (rühmituses) Jamaat Ahadun Ahad, mis asub Latakia kubernerkonnas Süüria Araabia Vabariigis. Ta asus ühele kõrgele ISIL-i (Islamiriigi) positsioonile sõjaemiiri Abu Omar al-Shishani asetäitjaks 2013. aastal,» teatas SBU reedel avalduses. 

Al Bara Shishani läks 2016. aastal Türki, kus ta jätkas terrorirühmituse tegevuse koordineerimist, enne kui saabus Ukrainasse võltsitud passiga 2018. aastal, et koordineerida edasi ISIL-i amniyati elementide tegevust, teatati. 

«Korrakaitseagendid pidasid kurjategija kinni eramaja ees, kus ta elas, Ukraina pealinna lähistel. (Tema) portree kohtuekspertiis on tuvastanud, et kinnipeetud välismaalane on tõepoolest tagaotsitav Islamiriigi liider,» teatas SBU. 

Hetkel viibib mees vahi all. Politsei uurib, kas ta on seotud kuritegudega Ukrainas ning käivitatud on kohtuprotsess tema väljaandmiseks, teatas Interfax. 

Gruusia meedia teatel on kinnivõetu Pankissi piirkonnast pärit Tsezar Tohosašvili.

Varem on korduvalt väidetud, et Tohosašvili hukkus Süürias, kuid kinnitust sellele ei ole. Mehe sugulaste arvates on ta surnud.

Gruusia meedia andmetel peavad Thbilisi ja Kiiev läbirääkimisi tema loovutamiseks Gruusiale. Ametlik Thbilisi ei ole seda infot veel kinnitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles