Eestlasi hullutanud krüptorahaskeem ähvardab kokku variseda (1)

PM Majandus
Copy
Püramiidskeemi loojat Ruja Ignatovat süüdistatakse suure pettuse organiseerimises.
Püramiidskeemi loojat Ruja Ignatovat süüdistatakse suure pettuse organiseerimises. Foto: Chayanin Puapuntuma

Nii nagu paljud eestlased, on ka kümned tuhanded soomlased raha pannud ennast virtuaalrahaks nimetavasse OneCoini, mis võib osutuda ajaloolise mahuga pettuseks ning ähvardab kokku variseda.

Nimelt kirjutab Soome ringhääling, et üle maailma inimesi hullutanud OneCoini asutaja on kadunud ja ettevõtte kohta USAs käimas kriminaalasi.

OneCoini üks juhte on juba omaks võtnud, et virtuaalvaluuta on pettus, sest eelmisel nädalal kirjutas BBC, et kadunud krüptokuninganna Ruja Ignatova vend Konstantin Ignatov on osaluse virtuaalrahapettuses omaks võtnud.

Varem on Postimees kirjutanud, et Ameerika Ühendriikide ametivõimud esitasid süüdistuse olematu krüptoraha OneCoini juhtidele, keda süüdistatakse massiivse püramiidskeemi ülesehitamises ja miljardite dollarite väljapetmises. Süüdistuse järgi petsid OneCoini juhid – selle looja Ruja Ignatova, tema vend Konstantin Ignatov ja Mark Scott – alates 2014. aastast ligi kolmelt miljonilt investorilt välja 3,3 miljardit dollarit.

Seejuures teenisid nad süüdistuse järgi kasumit üle 2 miljardi dollari, müües heausksetele inimestele olematud krüptomünte. Ametlikus teates nimetavad USA ametivõimud OneCoini pettuseks ja püramiidskeemiks. «OneCoini krüptovaluuta eksisteeriski ainult nende loojate ja kaasaaitajate endi peades,» ütles FBI New Yorgi osakonna asedirektor William Sweeney Jr. 

Ka on Eestis OneCoiniga tegelevad inimesed Postimehele rääkinud, kuidas nad on skeemi pannud sisse kümneid tuhandeid eurosid. Nende kirjelduse järgi on nad selle raha eest ostnud mitu haridusliku sisuga paketti ning saanud krüptoraha kaevandada. Nüüdses süüdistuses on aga välja toodud, et tegelikult pole kaevandamisel olnud mingit sisu ning Ruja Ignatova juhtimisel tegeletigi teadlikult inimeste petmisega. Eesmärk oli inimestelt kelmusega raha kätte saada. 

Virtuaalrahaahvatlusega läks kaasa ka kümneid tuhandeid soomlasi, kirjutab Yle. Suhtena rahavaarvu on soomlased innukamate OneCoini investeerijate seas – vaid kahe esimese aastaga pani raha sinna 25 000 soomlast. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles