Kohus mõistis mehele gaasi näkku lasknud ja ta metsa jätnud korrakaitsjad tingimisi vangi (1)

Andres Einmann
Copy
Andrei Kirillov (esiplaanil) ning Gleb Volodin Viru maakohtus.
Andrei Kirillov (esiplaanil) ning Gleb Volodin Viru maakohtus. Foto: Erik Kalda / Põhjarannik

Viru maakohus mõistis täna tingimisi vanglakaristuse politseinikule ja abipolitseinikule, kes viisid Jõhvi noormehe kahe aasta eest metsa, lasid talle gaasi näkku ning sõitsid minema.

Kohus mõistis 44-aastase politseiniku Andrei Kirillovi ja 23-aastase abipolitseiniku Gleb Volodini süüdi võimuliialduses. Volodinile mõistis kohus kaks ja Kirillovile kolm aastat tingimisi vangistust. Volodini katseaeg kestab kaks ja pool ning Kirillovi oma kolm ja pool aastat.

Sündmused said alguses 2017. aasta 4. aprilli õhtul Jõhvis Coopi kaupluses, kus politseinikud pidasid kinni 26-aastase alkoholijoobes Allani. Noormehele tehti ka narkootikumide kiirtest, mis tuvastas et ta oli suitsetanud kanepit.

Korrakaitsjad koostasid mehele väärteoprotokolli. Seejärel paigutasid nad ta autosse ja viisid linnast välja metsa. Auto peatudes tõmbas politseinik ta autost välja ning lasi talle gaasi näkku.

Noormees tundis silmades teravat valu ja tal hakkasid pisarad voolama. Ta kaotas ajutiselt nägemisvõime ja orientatsiooni. Politsei partullekipaaž sõitis seejärel sündmuskohalt minema. Politseiautosse jäid Allani jope ja mobiiltelefon.

Viru ringkonnaprokuratuur märkis süüdistuses, et politseinikud jätsid inimese abitus seisundis metsa. Allan oli alkoholi- ja narkojoobes, gaasirelva toimel tugevalt häiritud nägemisvõimega ning ilma mobiiltelefoni ja jopeta.

Kuna oli juba õhtune aeg ja väljas pime, eksis Allan ära ega osanud metsast välja tulla. Ta heitis õhukestes rõivastes maapinnale pikali, kuid ei jäänud külma tõttu magama. Kokku veetis ta metsas üle üheksa tunni: politseinikud jätsid ta maha kell 20.50 ning metsast jõudis ta välja alles järgmisel hommikul kell 6.

Metsas viibimise ajal oli Jõhvi vallas õhutemperatuur vahemikus +2,1 kuni +5 kraadi Celsiuse järgi.

Prokuratuur leidis, et Kirillov pani toime võimuliialduse, asetas teise inimese eluohtlikku ja tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda ja võttis noormehelt alusetult vabaduse.

Volodinit süüdistas prokurör võimuliialduses ning teise inimese eluohtlikku ja tema tervist raskelt kahjustada võivasse olukorda asetamises ja jätmises.

Kirillov ja Volodin ise ennast süüdi ei tunnistanud ning nende versioon juhtunust erineb kannatanu omast oluliselt. Politsei sisekontrolli uurimine siiski kinnitas võimuliialdust ning leidis, et Allan räägib tõtt.

Kohtuotsus pole jõustunud ning seda on õigus edasi kaevata seitsme päeva jooksul. Viru ringkonnaprokuratuur ei ole veel otsustanud, kas kaebab otsuse edasi. «Tänane kohtuotsus on süüdimõistev, kuid karistus erineb mõnevõrra sellest, mida taotles prokuratuur. Otsustame edasikaebamise pärast kohtuotsuse motiividega tutvumist. Prokuratuur on rahul sellega, et isikud tunnistati süüdi neile ette heidetud kuritegu. Politseiteenistuses ei saa töötada inimesed, kes ei järgi seaduse piire ning astuvad nendest üle,» ütles Viru ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Mari Luuk.

Süüdistatavate kaitsjad Kaido Kooga ja Robert Sprengk ütlesid BNSile, et vaidlustavad süüdimõistva otsuse kindlasti Tartu ringkonnakohtus ja taotlevad oma kaitsealuste õigeks mõistmist.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Kristina Kostina ütles Postimehele, et praegu Kirillov ja Volodin enam politseis ei tööta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles