Fahle Galeriis avatakse Martin Kaarese maalinäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Martin Kaares oma Kadrioru stuudios.
Martin Kaares oma Kadrioru stuudios. Foto: Erakogus

Reedel, 13. oktoobril kell 19 avatakse Fahle Galeriis Martin «QBA» Kaarese maalinäitus «Filigraansus hajub, mängulisus lahvatab», mis jääb avatuks kuni 12. veebruarini 2020.

Maalikunstnik Martin «QBA» Kaares (sündinud 04.10.1980) on Eestis tuntud ka drum’n’bassi DJ-na ja juba pea 15 aastat raadio 2-e õhtuse vööndi saatejuhina. Muusikalembus ja kirev elu on kandnud Martinit nii punkbändi tegema kui ka Eesti esimesi reive korraldama.

Kunstipisiku sai kunstnik aga oma vanematelt, esimene tõsisem kokkupuude kunstiga ja samuti ka korrakaitsjatega oli kunstnikul Tallinna tänavatel läbi grafiti maailma. “Ajad olid siis teised, tehti niuh-näuh ja sunniti värskelt valminud teost valge värviga üle võõpama,” meenutab kunstnik. Tänavatelt on kunstnik kolinud nüüd looma oma Kadrioru ateljeesse, kuid grafiti plahvatuslik jõulisus lummab teda tänagi, tunnistab ta. Tänavakunstist tuttavlikke elemente kohtab tihti ka kunstniku maaliloomingus.

Martin Kaarese Jurmalas toimunud merermaalide biennaalil rahvusvahelise Grand Prix võitnud teos "Purse".
Martin Kaarese Jurmalas toimunud merermaalide biennaalil rahvusvahelise Grand Prix võitnud teos "Purse". Foto: Repro

Martin Kaares omandas 2004. aastal Eesti Kunstiakadeemias bakalaureusekraadi stsenograafia erialal. 2018. aastal astus ta Maalikunstnike Liitu ning aastast 2019 on ka Eesti Kunstnike Liidu liige. Sellel aastal võitis QBA oma teosega “Purse” esimese suurema rahvusvahelise autasu – “Grand Prix” Jurmala meremaalide biennaalil.

Oma värske näituse kohta ütleb autor: “See on kogum abstraktsetest teostest, mis said teoks samaaegselt kui olin tegemas oma viimast, reisimaalide näitust. Maalitud enese heaolu saavutamiseks vastupidiselt maastikumaali rangusele just täiesti vabas stiilis ja olekus. Minu loomingut üldse kirjeldab kõige paremini n-ö ebalineaarne loomeprotsess, mis näeb välja umbes nii, et kui võtan lõuendi ette sooviga jõuda punktist A punkti B, siis pigem lõpetan hoopis punktis C või kuskil koguni kaugemal. Kuigi teostes kohtab palju figuratiivseid elemente, on maali valmimisprotsess pigem meditatiivne ja loomislaad abstraktne, tihti keerutan lõuendit molbertil ja vaatan, kuhu need jooned ning pintslitõmbed mind kannavad.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles