Galerii ⟩ Tallinnas saab näha Norra kunstniku valgusinstallatsiooni (1)

Copy

Täna avati Tallinnas Kai kunstikeskuses Norra kunstniku monumentaalne valgusinstallatsioon. 

Kai kunstikeskuse 2020. aasta näitusehooaja avab monumentaalne valgusinstallatsioon «Radikaalne valgus» rahvusvaheliselt tunnustatud Norra kunstnikult Anne Katrine Senstadilt.

Senstadi spetsiaalselt Kai näitusesaali jaoks loodud valgusskulptuur kutsub vaataja kogema heli ja valguse sügavalt ruumitaju muutvat mõju. Kunstnik eelistab oma loomingus kasutada neoonvalgust, mis on LED-valgusega võrreldes unikaalselt helendav ning vaataja aistinguid mõjutav. Üks suurimaid siseruumi jaoks loodud teoseid Senstadi senises praktikas on üheaegselt monument ja maatriks – ulatuslik valgusväli, mida saab kogeda sellesse sisenedes. Endises allveelaevatehases tegutseva Kai kunstikeskuse 6-meetrise kaarja laega ruum on täidetud kõrgel lainepikkusel kiirgusega, mis tekitab inimese silmas valgusaistingu. 

«Kui Kai programmijuht Karin Laansoo tegi mulle ettepaneku luua uus valgusinstallatsioon, inspireeris mind väga selline usaldus minu kunstnikupraktika vastu ja võimalus luua midagi täiesti uut äsjaavatud kunstikeskuse jaoks,» ütles Anne Katrine Senstad. «Kunstniku jaoks on see suurepärane võimalus teostada oma visioon niivõrd suurel skaalal ja unikaalse ajalooga paigas,» rääkis Senstad. Tegu on ühe suurima neoonvalguse installatsiooniga maailmas.

Teose valmimisele eelnes kaheksa kuud planeerimist elektriinseneride ja valgusspetsialistidega ning detailset testimist erinevate värvitemperatuuridega. Kai näitusesaali kumer ja kõrge lagi muinsuskaitsealuste fermidega pakkus kunstniku jaoks rea põnevaid tehnilisi väljakutseid. 

Valgusinstallatsiooni saadavad erinevate heliloojate teosed. Näituse esimeste kuude helitaustaks on Austraalia helilooja JG Thirwelli loodud teos, mis resoneerib valgusinstallatsiooni optiliste mängudega, luues nii külastaja jaoks erilise ruumikogemuse. Koostöös Tallinn Music Weekiga kuulutab Kai kunstikeskus jaanuari lõpus välja avatud konkursi helitausta loomiseks näituse viimaseks kuuks.  

Näitusega kaasnev filmi- ja loenguprogramm avab olulist peatükki kunstiajaloos – 1960. aastate lõpus ja 1970. aastate alguses minimalismist välja kujunenud maa- ja valguskunsti, mida esindasid mitmed kuulsad Ameerika kunstnikud nagu Robert Smithson, Nancy Holt, Walter de Maria, Doug Wheeler ja James Turrell.

Norrast pärit New Yorgis resideeruv kunstnik Anne Katrine Senstad on õppinud Parsonsi disainikoolis ja The New Schoolis New Yorgis. Tema praktika keskendub inimese tajudele seoses valguse, heli ja värviga. Senstadi teoseid on näidatud üle maailma, näiteks Pompidou keskuses Pariisis ja He Xiangningi kunstimuuseumis Shenzenis, ning tema teosed on Metropolitani ja Whitney muuseumi kogudes.

Näitus on avatud 26. jaanuarist 26. aprillini.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles