EKKMil lastakse oma majas tegevust jätkata

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
EKKMi tegevjuht ja kuraator Marten Esko.
EKKMi tegevjuht ja kuraator Marten Esko. Foto: Remo Tõnismäe

Eesti Kaasaegse Kunsti Muuseum (EKKM) koostöös Tallinna linna ja SA Tallinna Kultuurikatlaga on leidnud Põhja puiestee 35. hoonet puudutavale olukorrale võimaliku lahenduse ning jõudnud EKKMi edasise tegevuse osas kokkuleppele.

Sellest tulenevalt on EKKM seadnud eesmärgiks näitusemaja 2020. aasta hooaeg avada plaanipäraselt 17. aprillil Jevgeni Zolotko ja Uwe Schloeni ühisnäitusega «Hier Nicht» (Mitte siin).

«Saame tegevust plaanipäraselt jätkata ega pea mõtlema lõpetamise või kolimise peale,» ütles EKKMi tegevjuht ja kuraator Marten Esko. «See on kompromisslahendus, sest kogu rahaline vastutus, puuduste kõrvaldamine ja ohutuse tagamine jääb meie kanda. Kuid see oli vastus kõige pakilisemale küsimusele: kas me 2020. aastal üldse tegevust jätkame.»

EKKMi uue hooaja avamisele eelnevalt peab muuseum hoones kõrvaldama auditis väljatoodud puudused ja tagama ohutuse, mis on ka peagi sõlmitava ajutise üürilepingu tingimusteks.

«Peamine on kindlasti maja elektrivarustuse kaasajastamine ning söeestakaadi täiendav toestamine ja selle võrguga katmine,» ütles Esko. «Lisaks käime üle maja katuse, karniisid, parapetid ning muud potentsiaalsed kohad, kust võib teoreetiliselt krohvi langeda, ning laseme üle vaadata ka maja vastavuse tuleohutusnõuetele.»

Nende tingimuste täitmine võimaldab muuseumil hoone ja näitusehooaja avalikkusele avada ning tagab EKKMile täiendava kaheaastase üürilepingu, mille jooksul on nad kohustatud valmis saama hoone renoveerimisprojekti ja garanteerima sellele rahastuse.

«Uue ajutise lepingu sõlmime Tallinna Kultuurikatlaga peagi, leping on vormistamisel. Praegu kehtib veel eelmise lepingu kolmekuuline ülesütlemise tähtaeg,» ütles Esko. «Selle lõppedes hakkab kehtima uus, kuni kuuekuuline ajapikendus, mille jooksul võtame kohustuseks tagada ohutuse ja kõrvaldada probleemid. Kui see on tehtud, saame hoone ja hooaja avada.»

Praegu on Esko sõnul muuseumi täielikust renoveerimisest natukene vara rääkida. «Praegu räägime ohutuse tagamisest, puudused kõrvaldame suuresti meie oma rahast: tegevuseelarvest ja omatulust. Arvatavasti peame otsima abi ka ühisrahastusest. Suurusjärk on tõenäoliselt paarikümne tuhande euro kandis.»

Praeguseks on EKKM asunud hoone seisukorda parendama ning edasisi eeltöid täpsustama ja kavandama. Selle taustal liigutakse edasi ka hoone renoveerimist puudutavate plaanidega ning ühtlasi valmistatakse ette 2020. aasta esimesi näitusi. 

«Pärast seda, kui saame hooaja avatud ja hoone ohutuks, saame edasi tegeleda kaugema tulevikuga ning hakata hoone renoveerimise ja rahastamise läbirääkimisi pidama,» ütles Esko. «Kaks aastat ei ole pikk aeg, tegutsema peab hakkama kohe. Loodetavasti motiveerib see tähtaeg nii meid kui ka võimalikke rahastajaid.»

Kuigi EKKMi näitusemaja ametlik hooaja-algus on aprillis, algab muuseumi 2020. aasta näitusetegevus juba 7. veebruaril Brüsselis. Käesoleva aasta esimene näitus on Laura Tootsi kureeritud ning koostöös Beursschouwburgiga valminud Ingel Vaikla isikunäitus «Shapes and Distances» (Kujud ja kaugused).

Eelmise aasta 30. novembril peatas EKKM ootamatult näitusetegevuse. Põhjuseks oli näitusemaja omanike ehk Tallinna linna ja SA Tallinna Kultuurikatel tellitud ehitusaudit, millest lähtuvalt on SA Tallinna Kultuurikatel üürilepingu EKKMiga erakorraliselt üles öelnud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles