Tartus tuleb suur ehtekunsti ülevaatenäitus

Kultuuritoimetus
Copy
Eve Margus-Villemas. Rinnanõel Fillius Ficta. 2004 (ETDM)
Eve Margus-Villemas. Rinnanõel Fillius Ficta. 2004 (ETDM) Foto: ETDM

Reedel, 21. veebruaril, kell 18 avatakse Tartu Kunstimuuseumis näitus «Autoriehte anatoomia. Eesti ehtekunst 1953–2019», mis annab võimaluse vaadata ehet kui iseseisvat teost ning tunnetada, avastada, lahti mõtestada või laiendada ise selle tähendusvälju. Näitus toimub Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ning Tartu Kunstimuuseumi koostöös ning on avatud muuseumi teisel korrusel kuni 24. maini.

Eksponeeritud on üle 300 teose 86 autorilt. Valik põhineb peamiselt Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi ehtekogul. Lisaks on näitusele kaasatud teoseid ka Tartu Kunstimuuseumist ja autoritelt.

Rõhuasetus valdkonna mitmetahulisusel ja ajas muutumisel tingib ekspositsiooni kronoloogilise ülesehituse, näidates nii klassikaliste kullassepaoskuste filigraansust ja ehtekivide võlu, hästi kujundatud vormi ekspressiivsust ja dekoratiivsust kui ka piiranguteta ideede ringi oma vabameelses ja tähenduslikus materjalikasutuses. Ehete kõrval saab ülevaate ka erialasest kontekstist, avatud on hariduslikke ja ajastuomaste väljundite taustu, selgitatakse eriala põhimõisteid ja materjale – paljut, mis on Eesti ehet aja jooksul kujundanud.

Ehtekunst on üks laiahaardelisem, mõõtmetelt küll väike, kuid inimesele intiimselt lähedal asuv tarbekunstivaldkond. Näitusel tõstetakse autoriehe esile kui kunstniku isikupärase eneseväljenduse vahend, mis väärtustab inimest kõige erinevamatel viisidel, pakkudes talle jätkuvalt uusi visioone ja konteksti. Tegu on loominguga, mis tugineb eksperimentaalsusele nii oma ideedes, materjalides kui ka oskustes. Autoriehtele on omane edastada oma ajale olemuslikku, kuid ka ajale vastu pidada.

Ketli Tiitsar on kunstnik ja kuraator, kes töötab Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis. Ta on lõpetanud EKA ehtekunstnikuna ning tegeleb selles valdkonnas aktiivselt 1996. aastast nii autori kui ka näituste koostajana.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles