Videoülekanne ⟩ Rupert Sheldrake raamatu «Teadus ja vaimne praktika» esitlus

Claire Peinar
, Postimees TV toimetaja
Copy

Vaata maailmakuulsa Briti bioloogi Rupert Sheldrake videoloengut «Teadus ja vaimne praktika».
Video on varustatud eestikeelsete subtiitritega, mida saab video alt seadetest tööle panna.

Rupert Sheldrake räägib loengus seitsmest vaimsest praktikast, igapäevastest harjutustest, mille eesmärk on tõsta osalustunnet teiste inimeste ja inimvälise loodusega. «Teaduslikud uuringud on näidanud, et käsitletud ühendustunnet edendavad praktikad on meie tervisele kasulikud, need teevad meid õnnelikumaks ja parandavad meie meeleolu. Need on kasulikud kõigile. Me tunneme ennast nende abil õnnelikuma ja vähem üksikuna. Meis tekib suurem austus kõigi nende vastu, kes on nimetatud praktikates varem osalenud,» ütleb Sheldrake videoloengus.

Veebruari lõpus ilmus eesti keeles Cambridge’i biokeemiku Rupert Sheldrake'i raamat «Teadus ja vaimne praktika». Autor väidab oma teoses, et teaduse ja religiooni vastandamine kujutab endast iganenud kaksikjaotust. Autori sõnul on kõikidel religioonidel oma vaimsed harjutused ning viimasel paarikümnel aastal on üha suurem hulk teadlasi hakanud nende vastu huvi tundma.

Sheldrake'i hinnangul on rohked teadusuuringud näidanud, et religioossed ja vaimsed praktikad avaldavad positiivset mõju, mis väljendub paremas füüsilises ja vaimses tervises, väiksemas vastuvõtlikkuses depressioonile ja pikemas elueas.

Sheldrake väidab, et me võime vaimseid praktikaid õppida ja rakendada, ilma et me peaksime selleks esmalt formuleerima oma uskumused või kahtlused. «Need praktikad võivad viia sügavama arusaamiseni, kuid kõigepealt tuleb vahetu kogemus,» ütleb Sheldrake.

Loengu lõpus vastab Sheldrake küsimusele, miks tema ideed tihti nii valulise reaktsiooni esile kutsuvad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles