Galerii. Erkki-Sven Tüüri 1. sümfoonia kõlas kontserdisaalis pärast 36-aastast pausi

Kultuuritoimetus
Copy

Dirigent Tõnu Kaljuste koos Tallinna Kammerorkestri ja Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kooriga tõid esiettekandele Erkki-Sven Tüüri 1. sümfoonia uusversiooni. Kontsert toimus 21. veebruaril Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia suures saalis.

Tüüri 1. sümfooniat oli seni esitatud vaid korra 1984. aastal Eesti Raadio ERSO Stuudiotunnis. Teos valmis konservatoorium lõputööna ning ajal, mil progerokki viljeleva In Spe eestvedaja noor Tüür otsustas keerata elus uue lehekülje ja jätkata kutselise heliloojana. Tegu on ühtlasi Tüüri esimese orkestriteosega.

Loomeperioodi algusaja olulist teost uuesti komponeerides suhtus Tüür algmaterjali tolleaegsetele püüdlustele truuks jäädes, samas kasutades oma tänaseid kogemusi ja suhtestudes originaalpartituuriga soovitusi andva kompositsiooniõpetaja positsioonilt.

Sümfoonia nr 1 uusversioon valmis 2018. aasta suvel ning see jõudis esiettekandele 36 aastat pärast algupärase versiooni esitust.

Teos tuli ettekandele Tõnu Kaljuste dirigeerimisel kontserdisarjas “Kõrvaring”, kus seekord oli läbivaks teemaks eri põlvkondade heliloojate sidemed. Kontserdikava teljeks on Arnold Schönbergi ja Erkki-Sven Tüüri varajane loomeperiood. Mõlemad sõbrustasid vanemate kolleegidega ja õppisid neilt loomingulisi elutarkusi. Schönbergi õpetajaks oli Alexander von Zemlinsky ja Tüüril Lepo Sumera.

Teoseid esitasid sopran Yena Choi, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia koor ja Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste dirigeerimisel.

Kontserti toetasid Tallinna Kultuuriamet, Kultuuriministeerium ja Eesti Kultuurkapital.

Tallinna Kammerorkester, asutatud 1993. aastal, on Eesti ainus püsikoosseisuline keelpilliorkester. Orkestri moodustavad hinnatud keelpillimängijad, kes astuvad regulaarselt üles ka solistide ja kammermuusikutena. Tallinna Kammerorkestri asutaja ja kunstiline juht on Tõnu Kaljuste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles