Ilmunud on Viljandi-teemaline kunstialbum

Kultuuritoimetus
Copy
«Viljandi motiiv».
«Viljandi motiiv». Foto: Raamat

Ilmunud on Mari Vallikivi raamat «Viljandi motiiv», mis annab ülevaate 230 aasta jooksul maalilise järve kaldal kõrguvate lossimägede taustal paikneva linnakese kajastustest kunstis. Teos tutvustab saja kunstiteose autoreid, ajastut, milles üks või teine töö on valminud, parajasti valitsenud kunstisuundi ja ka loojate omavahelisi suhteid.

Viljandi on olnud paljude tunnustatud kunstnike (Gustav Mootse, Erich Pehap, Ants Murakin, Eduard Timbermann, Lydia Nirk-Soosaar, Juhan Muks, Lilian Härm jt) kodulinn, kes kõik on seda paika oma loomingus jäädvustanud. Viljandit on jäädvustamise vääriliseks pidanud ka Konrad Mägi, Aleksander Vardi, Elmat Kits, Johannes Võerahansu ja teised klassikud. Viljandimaalt on pärit Johann Köler.

Kronoloogilises järjestuses avaldatud reproduktsioonidest esimene on Joahnn Christoph Brotze akvarell «Kreisilinn Viljandi kagust», mille valmimisaasta on 1790. Raamatu lõpetab Priit Pangsepa õlimaal «V. linna paadioperaator», mis oli väljas viimasel Tartu kunstnike aastanäitusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles