Kammerkoori Kolm Lindu neljas külalisdirigent on Mikk Üleoja

Kultuuritoimetus
Copy
RAMi peadirigient Mikk Üleoja.
RAMi peadirigient Mikk Üleoja. Foto: Remo Tõnismäe

Pärast koostööprojekte dirigentide Benjamin Kirki, Jaan-Eik Tulve ja koori alalise dirigendi Valter Soosaluga kutsus Kammerkoor Kolm Lindu endaga töötama Mikk Üleoja, kes on Eesti Rahvusmeeskoori peadirigent. Ei ole just tavaline, et harrastuskoori juures töötab pikemalt muidu elukutseliste lauljatega tegelev koorijuht.

Mikk Üleoja: “Ega ma kohe nõus ei olnud, aga lõpuks see jah-sõna ikka tuli ja seni pole olnud põhjust kahetseda. Kolm Lindu on huvitav seltskond ja olgugi et töö nendega on teistmoodi kui rahvusmeeskooriga, siis siin on ikkagi mingid omad põnevad nüansid. Kui inimesed tahavad ja suudavad, siis ongi lust tööd teha. Transpordile kulub küll aega rohkem, aga see Tallinna ja Tartu pikk vahemaa on natuke väljamõeldud jutt, eriti päevastel kellaaegadel - 2 tundi on täiesti tavaline suurlinna ühest otsast teise kuluv sõiduaeg. Kui sa oled oodatud, siis ongi hea minna ja teha, ükskõik siis kus.”

Üleoja alustas Kolme Linnuga proove juba novembris ja käib enne märtsikuised lõppkontserte kooriga töötamas kokku seitsmes proovis. On seda piisavalt?

“Eks aeg näitab,” muigab Üleoja. "Oleme võtnud omale päris suured suutäied, mida järada, muuhulgas esineme ka nais- ja meeskoosseisuga eraldi. Kolm Lindu töötab ka veidi teistsuguse graafiku alusel - nad ei kohtu igal nädalal, vaid püüavad kodus iseseisvalt sellevõrra rohkem ära teha. Ja peab ütlema, et nad on päris tublid. Kõige pikem ja ühtlasi ka kõige rohkem mängu- või avastamisrõõmu tekitav teos on meie kavas Tõnu Kõrvitsa "Canticle of the Sun". Siiralt üllatunud olen aga Arvo Pärdi "I am the True Vine'i" üle. See ei ole üldse lihtne lugu, mida laulda. Kui eelmine kord jälle üle mingi aja nendega proovi läksin tegema, olid nad suutnud teose raskuskeskme päriselt omandada, bravo. Nii et jah, võib vist öelda küll, et lõpuspurt käib ja finišijoon paistab.”

Koori dirigent ja praeguse kontserdikava koormeister Valter Soosalu ütleb, et on väga rahul, et koorile Üleojat soovitas: “Nii huvitav ja võimekas dirigent nagu Mikk Üleoja mõjub koorile kahtlemata hästi, oleme väga rõõmsad, et ta meie kutse vastu võttis. Üleoja lähenemine kooriproovidele on midagi sellist, mida ma ise olen temas alati hinnanud: ta on struktuurne, tal on muusikaline idee ja võimekus seda teostada. Näen proovidest, kuidas lauljad on inspireeritud ja töökad.”

Mis on koori edasised plaanid? "See hooaeg on olnud Kolme Linnu jaoks päris tihe. Detsembris olid meil täispikad jõulukontserdid, jaanuaris tegime väikese esinemise Kadri Voorandiga. Kaks nädalat pärast Mikk Üleoja kontserte esitab Kolm Lindu tegelikult oma 3-aastase tegutsemisaja esimese suurvormi (Arvo Pärdi "Passio" koos Vox Clamantisega) ja siis hakkame valmistuma juba sügiseseks Jānis Ozolsi kavaks. Ehk siis tegevust jätkub mõnuga," rõõmustab Soosalu.

Mikk Üleoja on alates 2011. aastast Eesti Rahvusmeeskoori peadirigent. Ta on laulnud Maailma Noortekooris (1989–1992), Eesti Rahvusmeeskooris (1994–1996), Eesti Filharmoonia Kammerkooris (1996–2000) ning gregooriuse laulu ansamblis Vox Clamantis (1998–2011). Aastatel 1998–2011 oli ta Eesti Filharmoonia Kammerkoori koormeister. Mikk Üleoja dirigeerimisel on ilmunud kuus plaati, neist kaks – Galina Grigorjeva autoriplaat „In paradisum“ ja Henrik Ødegaardi autoriplaat „Te lucis anteterminum“ – on salvestatud Eesti Rahvusmeeskooriga.

Kammerkoor Kolm Lindu on 2017. aastal loodud Tartu kammerkoor. Koori dirigent on Valter Soosalu ent igal hooajal kutsutakse endaga töötama ka külalismuusikuid. Lisaks eelpoolmainitud koorijuhtidele on Kolm Lindu esinenud ka koos ERSO ja ansambel U: löökpillimängija Vambola Kriguli, ERSO tšellorühma kontsertmeistri Theodor Sinki, Tartu noore tulevikulootuse, viiuldaja Uku Tootsi ning folkdžäss-lauljatari Kadri Voorandiga. Kammerkoor Kolm Lindu ja Mikk Üleoja kontserdid "Canticle of the Sun" toimuvad 21. ja 22. märtsil Tartus ja Tallinnas, kontsertidel teevad kaasa ka neli rahvusmeeskoori lauljat ning Iris Oja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles