71 aastat märtsiküüditamisest ⟩ Vabamu kutsub kõiki mõtlema oma perekonnaloole (1)

Kultuuritoimetus
Copy
1949. a märtsis küüditatud inimesed Krasnojarski krai Bogradi rajoonis
1949. a märtsis küüditatud inimesed Krasnojarski krai Bogradi rajoonis Foto: Okupatsioonide ja Vabaduse Muuseumi Vabamu kogu

Vabamu pakub eestimaalastele eriolukorra ajal võimalust osaleda virtuaalnäituse «Ajalugu asjades» ühisloomes.

Kolmapäeval, 25. märtsil, möödub 71 aastat märtsiküüditamisest. Sellega seoses kutsub okupatsioonide ja vabaduse muuseum Vabamu kõiki mõtlema oma perekonnaloo peale ja jagama küüditamise või Siberiga seotud esemete lugusid, et mäletada olnut ja luua koos virtuaalnäitus «Ajalugu asjades».

Krasnojarski krai Bogradi rajoon, Soni küla 1950ndatel.
Krasnojarski krai Bogradi rajoon, Soni küla 1950ndatel. Foto: Okupatsioonide ja Vabaduse Muuseumi Vabamu kogu

1949. aasta märtsis viis nõukogude võim Balti riikides läbi neli päeva kestnud operatsiooni «Priboi», mille  käigus saadeti sunniviisiliselt  asumisele üle 22 000 eestimaalase. Arreteerimine toimus ööpimeduses, pakkimiseks anti aega 20 minutit kuni 2 tundi - kaasa võis võtta asju kuni 100 kg pere kohta. Kohvritesse, tekkidesse ja voodilinadesse pakiti toiduaineid, mälestusesemeid, käsitöötarbeid, riideid, raha.

Vabamu virtuaalnäitus «Ajalugu asjades» on kõikide kogumiskatsioonis osalejate ühisloome, mis annab huvilistele võimaluse tutvuda digitaalsel teel esmetega, mida muuseumis ei leidu või ei saa minna kohapeale vaatama. Näituse loomine saab alguse täna, 24. märtsil, Vabamu kodulehel ning see täieneb iga päevaga, mil muuseumile saadetakse uusi lugusid ja fotosid esmetest, mis räägivad lugusid küüditamisest ja Siberisse saadetud inimestest ning nende elusaatustest.

«Praeguses eriolukorras, kui veedame varasemast palju rohkem aega kodus, on hea hetk peatuda ja märgata, mis esemed meid ümbritsevad. Igapäevaelu kiirustamises ei pruugi olla aega, et mõelda oma vanaisale, kelle puhvet seisab meil elutoas, või vanatädile, kelle tikitud linik on voldituna kummutisahtlis,» rääkis Vabamu tegevdirektor Keiu Telve.

«Kui vaadata praegust olukorda ja kui kuulata lugusid Siberis hakkama saamisest, üksteise toetamisest on just need lihtsad mõtted mälestustest, vanema, vanaisa juttudest meile olulised ning võivad pakkuda keerulisel päeval lootust ja eeskuju,» lisas Telve.

Loo jagamiseks kutsub Vabamu üles vaatama oma kodus pisut ringi – mida leidub riiulitel? Kas on inimestel kodudes mõni kiri, ehe, mööbliese, foto või muu meene, millega meenub lugu. Lugu, mis on seotud küüditamisega või mõne pereliikmega, kelle eluteed küüditamine või Siberis hakkama saamine ühel või teisel moel puudutas.

Selleks, et osaleda virtuaalnäitusel palub muuseum teha looga esemest pilt ning laadida see hiljemalt 20. aprillil koos tekstilõiguga üles virtuaalnäituse veebilehel. Saadetud ese jõuab virtuaalnäitusele 24 tunni jooksul.

Et mõista, kuidas meie vanavanemad said hakkama raskematel aegadel, innustab Vabamu kõiki uurima oma vanavanemate lugusid Siberi ja küüditamise aegadest ning kutsume neid jagama muuseumiga.
Et mõista, kuidas meie vanavanemad said hakkama raskematel aegadel, innustab Vabamu kõiki uurima oma vanavanemate lugusid Siberi ja küüditamise aegadest ning kutsume neid jagama muuseumiga. Foto: Vabamu
Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles