AINULT POSTIMEHES ⟩ Vaata Bryan Adamsi näituse «Päevavalgel» veebituuri eestikeelsena

Kultuuritoimetus
Copy

Fotografiska Tallinna Bryan Adamsi näituse «Päevavalgel» veebituuri saab Postimehe veebis vaadata eestikeelsena.

Kuraator Anke Degenhard ja giid Elo Aun avavad koos külalisosalejatega Bryan Adamsi fotokunsti maailma. Tegemist on esimese tema loomingust kõneleva väljapanekuga, mida Eestis on kunagi näidatud. Näitus koosneb kolmest fotoseeriast, mis peegeldavad eri tahke tema tööst portreefotograafina: kuulsusest ja glamuurist trauma ning eluraskusteni välja.

Paljudele võib tulla üllatusena, aga Bryan Adams on tegelenud nüüdseks 20 aastat fotograafiaga, mis on toonud talle nii hulganisti rahvusvahelist tunnustust kui ka olnud tänuväärne väljund heategevuslikus töös.

Bryan Adams. Billy Idol. Los Angeles. 2008.
Bryan Adams. Billy Idol. Los Angeles. 2008. Foto: Repro

Näitusele nime andnud seeria «Päevavalgel» («Exposed») fotod toovad rambivalgusesse mitmed tuntud meelelahutus-, moe- ja kunstimaailma tegelased.

Seeria «Kodutud» («Homeless») on esmaesitlus kogu maailmas. Eelmisel aastal, mais 2019, avaldati materjal mahuka raamatu kujul. Nüüd on osa raamatu sisust vormunud portreenäituseks, mis tutvustab kodutuid, kes müüvad Londoni tänavatel ajakirja The Big Issue.

Bryan Adams külastas Tallinnas oma fotonäituse avamist.
Bryan Adams külastas Tallinnas oma fotonäituse avamist. Foto: Tiina-Liina Uudam

Näituse osa «Haavatud: sõja pärand» («Wounded: The Legacy of War») koosneb fotodest 2000. aastatel Afganistani ja Iraagi välismissioonidelt naasnud vigastatud Briti sõduritest, mis toob fookusesse konflikti, sõjategevuse kibedad tagajärjed ja inimvaimu südikuse.

«Kuna Bryan Adamsi näitus sai enne eriolukorra välja kuulutamist olla lahti kõigest napi nädala ja teades, kui palju sõpru ja austajaid tal Eestis on, otsustasime vaatajateni tuua just tema väljapaneku,» selgitab Fotografiska Tallinna kaasasutaja ja näituste juht Maarja Loorents.

Tehniliselt on tuur ehitatud üles nii, et pakkuda publikule võimalikult autentset elamust, tekitades tunde, et ollakse osa näituse n-ö füüsilisest keskkonnast. Näha saab fotode lähikaadreid ning kuulda juurde põnevaid fakte ja taustalugusid, mis puudutavad Bryan Adamsi loomingut ja tema portreteeritavaid.

  • Tuur kestab maksimaalselt 1h 30 min ja on eesti keeles.
  • Ülekande režissöör Sander Allikmäe, tehniline juht Indrek Viiret, operaator Erik Öösalu
  • Näitust saab vaadata ka Fotografiska näitusemajas.
Bryan Adamsi fotod.
Bryan Adamsi fotod. Foto: Tiina-Liina Uudam
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles