Kultuurikommentaar: käsikiri juba servast suitseb (7)

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Vivien Leigh ja Hattie McDaniel filmis «Tuulest viidud». Mõlemad said oma rolli eest Oscari, McDaniel ajaloo esimese mustanahalise näitlejana. 
Vivien Leigh ja Hattie McDaniel filmis «Tuulest viidud». Mõlemad said oma rolli eest Oscari, McDaniel ajaloo esimese mustanahalise näitlejana. Foto: Filmikaader

Võtsin kõvaketta, panin selle sahtlisse ja keerasin sahtli lukku. Kettal on digitaalne koopia Victor Flemingi 1939. aasta filmist «Tuulest viidud». Koopia pole rangelt võttes seaduslikult omandatud, aga see tundus mulle kiirem ja turvalisem viis kui näiteks Amazonist Blu-ray tellida. Pole kindel, kui kauaks see sinna müügile jääb.

Paanika põhjustas muidugi sel nädalal sündinud HBO otsus see film oma voogedastusteenusest eemaldada, ajendiks teise suurepärase filmi «12 aastat orjana» stsenaristi John Ridely ettepanek. Põhjendus: «Film eirab orjanduse õudusi ja põlistab mustanahaliste kohta kujundatud stereotüüpe.» HBO ütles, et võib-olla panevad nad filmi hiljem tagasi, «kuid varustatuna diskussiooniga selle ajaloolisest kontekstist.»

Nädal aega tagasi koristasin garaaži ja saatsin töötlemisele VHS-kasseti briti koomikute David Walliamsi ja Matt Lucase telesarjaga «Little Britain» (2003). Nüüd kahetsen, sest oleksin pidanud pistma selle sahtlisse kõvaketta kõrvale. Sel nädalal eemaldasid Netflix ning BBC iPlayer sarja oma programmist. Niisamuti samade tegijate kümne aasta vanuse sarja «Come Fly With Me». Põhimõtteliselt võrdub teose selline levist kõrvaldamine raamatute või heliplaatide põletamisega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles